Ministerstvo uznalo chybu, hospicům přidalo

5. 12. 2008 11:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví uznalo, že v návrhu úhradové vyhlášky došlo k chybným výpočtům, které by vážně poškodily poskytovatele hospicové péče. Nabídlo proto navýšení hodnoty bodu. Zástupci s tím ale spokojeni nejsou, nezahrnuje totiž prostor k inflačnímu navýšení pro sestry a lékaře....


Jednání na ministerstvu zdravotnictví předcházela ostrá kritika reagující na návrh úhradové vyhlášky. Ta by totiž snížila úhradu hospicové péče o 5,2 procenta, což by poskytovatele vážně poškodilo. Proti návrhu se ihned postavila Asociace českých a moravských nemocni i lidovecký klub, který žádal svého předsedu Jiřího Čunka, aby celou záležitost projednal. Ministerstvo ale nečekalo, na jednání se zástupci hospicové péče svou chybu přiznalo a nabídlo navýšení hodnoty bodu z původních 80 na 88 až 90 haléřů.

Zástupci hospicové péče ale ani s takovou nabídkou příliš spokojeni nejsou. „V procentech to představuje oproti minulému roku navýšení o 4 až 6 procent. Požadujeme ale, aby byla hodnota bodu zvýšena na korunu, protože v ministerském návrhu není žádný prostor k inflačnímu navýšení pro sestry a lékaře,“ popsal jednání pro Zdraví.Euro.cz viceprezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče Robert Huneš. Náměstek ministra zdravotnictví Pavel Hroboň zatím tento požadavek neakceptoval, rozhodnutí padne během dneška na poradě vedení ministerstva. „Musíme ale ocenit korektní a vstřícné jednání pana náměstka Hroboně,“ dodal Huneš. Pokud by ministerstvo na návrh poskytovatelů hospicové péče přistoupilo, rozpočet na tuto péči by se zvedl o několik milionů. „Jedná se jen o několik milionů korun, což je sice legrační částka, ale významně by to tomuto segmentu prospělo,“ dodal Huneš.

Paliativní péči nevyléčitelně nemocným poskytují také takzvané mobilní hospice. Nově už jsou definované zákonem, pojišťovny nicméně jejich péči údajně prozatím nehradí tak, jak by bylo potřeba. Také o tom se na ministerstvu zdravotnictví jednalo. Tajemnice Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče Eva Černá ČTK řekla, že pracovní skupina sestavená ze zástupců hospiců, pojišťoven a ministerských úředníků se bude tématem nadále zabývat.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?