Ministerstvo začalo hledat dalších 16 center duševního zdraví

11. 10. 2018 7:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví vypsalo dotace pro dalších 16 center duševního zdraví. Od letošního roku těchto multidisciplinárních týmů, které mají přenášet péči o duševně nemocné do komunity a ambulantní sféry, funguje pět. Každé nové centrum může získat až 14,9 milionu korun, informovalo dnes ministerstvo v tiskové zprávě. Do roku 2021 může být center asi 30.


Poskytovatelé sociálních a zdravotních služeb, kteří chtějí centra provozovat, se mohou hlásit do 12. listopadu. Peníze pro počáteční fázi reformy jdou z evropských fondů.

Letos v létě zahájila provoz dvě centra v Praze - na Proseku a ve Strašnicích, další jsou v Brně, Havlíčkově Brodě a Přerově. Podle ředitele Psychiatrické nemocnice Bohnice Martina Hollého mají centra také koordinovat péči o pacienta. Do jejich prostor může přijít kdykoliv od 08:00 do 20:00, 24 hodin denně je pro ně dostupná pomoc po telefonu.

Podpora Center duševního zdraví je jedním ze základních kamenů reformy psychiatrické péče, na které ministerstvo začalo pracovat v roce 2013. V týmu společně působí zdravotníci, včetně lékaře psychiatra a zdravotních sester, a sociální pracovníci. Díky jejich péči nemusí pacienti zůstávat v psychiatrických nemocnicích, ale mohou pobývat doma. Cílem je jejich samostatné fungování a aktivní zapojení do společnosti včetně samostatného bydlení či práce.

Další financování po vyčerpání peněz z EU bude z veřejného zdravotního pojištění. Pojišťovny se zavázaly od ledna více platit také za ambulantní psychiatrickou péči. Podle ministerstva by měla být dostupná ve více nemocnicích. Velké psychiatrické nemocnice už zpracovávají transformační právy pro budovy, které díky přesunu části pacientů do komunitní péče nebudou potřebovat.

Do psychiatrické péče plynou ročně asi tři až čtyři procenta zdravotnického rozpočtu, tedy kolem deseti miliard korun. Svaz zdravotních pojišťoven v době zahájení vyjednávání o úhradách zdravotní péče pro rok 2019 uvedl, že počítá s růstem nákladů asi o 300 milionů korun.

S nějakým duševním onemocněním se podle statistik setkal každý pátý Čech, ani polovině se ale nedostalo odborné péče. Duševní poruchy a poruchy chování jsou druhým nejčastějším důvodem přiznání invalidního důchodu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?