Ministerstvo: zbytečná panika kvůli acylpyrinu

29. 7. 2008 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Panika kvůli chystanému zdražení acylpyrinu ze 13 na 16 korun je podle ministerstva zdravotnictví zbytečná. Oblíbeného léku na bolest a teplotu je v Česku dost. I kdyby ho lidé v některých lékárnách vykoupili, jsou desítky jiných léků se stejnými účinky a cenově obdobné. "Pro pacienty se nic neděje, pokud se současná zvýšená poptávka týká jen acylpyrinu. Tento lék tvoří jen malou část trhu," řekl mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt...


Podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka mají lékárny zásoby acylpyrinu za původní cenu na čtvrt roku.

„Lidé se nemusejí bát, acylpyrinu mají lékárny na skladu dost. Do října, než firma vyrobí další šarži, lékárny poptávku hravě pokryjí. A když některé lékárně acylpyrin dojde, máme k dispozici anopyrin, je o něco slabší, cenově zhruba stejný, vyjde na 13 korun, nebo aspirin, který stojí kolem 20 korun,“ řekl Stanislav Havlíček.

Na možný nedostatek acylpyrinu upozornila minulý týden některá média. Lék vyrábí pardubická firma Herbacos-bofarma. Její výkonný ředitel Ivo Hroneš televizi Nova řekl, že acylpyrin vyrábějí jednou za čtvrt roku; další dodávka bude koncem října.

Podle ředitele nejsou ve skladech firmy žádné zásoby, distributoři vše po oznámení o chystaném zdražení vykoupili. Od nich pak rychleji než obvykle koupily acylpyrin lékárny.

Cikrt dodal, že v Česku je acylpyrin je hojně užívaný, což ne vždy prospívá zdraví pacientů - řada lidí má na acylpyrin alergii, u některých může lék způsobit krvácení do žaludku.

V upravené formě jako anopyrin se užívá na prevenci nemocí srdce a cév.

„Pokud je dostatek obdobných léků, jako je třeba anopyrin, tak tady žádný problém nehrozí,“ reagoval stínový ministr zdravotnictví David Rath.

V situaci, kdy by nebyl acylpyrin, lze jej podle něj vystřídat v případě horečnatých onemocnění jinými léky, například ibalginem, ibuprofenem nebo paralenem.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?