Ministerstvo zdravotnictví začalo hledat nového náměstka

5. 1. 2018 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení na služební místo nového odborného náměstka. Povede sekci ekonomiky a zdravotního pojištění, která vznikla sloučením dvou dosavadních sekcí - sekce ekonomiky a přímo řízených organizací a sekce zdravotního pojištění.


Pod nového náměstka tak budou spadat mimo jiné fakultní a psychiatrické nemocnice, Státní ústav pro kontrolu léčiv i Ústav zdravotnických informací a statistiky. Nový náměstek bude koordinovat i přípravu rozpočtu ministerstva. Na starosti bude mít také investice, systém veřejného zdravotního pojištění nebo ministerstvem přímo řízené organizace.

Nastoupit by měl od března. Podle Zdravotnického deníku byla vedením nově vytvořené sekce doté doby pověřena dosavadní ředitelka Odboru dohledu nad zdravotním pojištěním Helena Rögnerová. Zájemci se mohou hlásit do 19. ledna.

Ministerstvo mimo jiné požaduje, aby měl nový náměstek vysokoškolské vzdělání nejméně magisterského stupně v oboru ekonomie, práva, farmacie nebo medicíny. Protože odborní náměstci ministra jsou zaměstnaní podle služebního zákona, je podmínkou, aby pracoval na vedoucí pozici ve státní správě čtyři z předchozích osmi let.

Ministerstvo kromě sekce zdravotního pojištění, kterou do konce roku vedl Tom Phillipp, a sekce ekonomiky, které šéfoval Petr Landa, slučovalo také odbor evropských fondů s odborem investičního rozvoje. Také pro nově vzniklý odbor hledá ministerstvo nového vedoucího. Odbor evropských fondů dosud vedla Eva Živcová, odbor investičního rozvoje Marie Románková.

Odbor informatiky se nově přesunul ze sekce zdravotního pojištění do sekce zdravotní péče, kterou vede náměstek Roman Prymula. Nově vzniklo na ministerstvu oddělení bezpečnosti a rizik řízení, které bude přímo podřízeno ministrovi.

Ministerstvo má tři odborné náměstky. Kromě nové sekce a sekce zdravotní péče ještě sekci legislativy a práva, kterou vede Radek Policar. Dva dosavadní političtí náměstci, Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) a Kamal Farhan (ANO), již úřad opustili. Arnoštovou nahradila bývala šéfka české kanceláře Světové zdravotnické organizace Alena Šteflová. Farhan se stal poslancem. Jeho místo ministr Adam Vojtěch (za ANO) podle středečního vyjádření v brzké době obsazovat nehodlá.

Kromě změn v úřadu bude ministr zvažovat změny v přímo řízených organizacích, jako jsou například fakultní nemocnice. Některé podle něj nemají dobré výsledky. Před koncem roku z osobních důvodů rezignoval ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta. Ministerstvo už vypsalo výběrové řízení na jeho nástupce. Ústav čelil před koncem roku kritice kvůli elektronickým receptům. Pro lékaře jsou od roku 2018 povinné, ministr ale garantoval, že nebudou první rok dostávat pokuty.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?