Ministr Adam Vojtěch měnil šéfy nemocnic i dalších organizací

25. 10. 2018 15:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Výběr personálních změn v resortu zdravotnictví za ministra Adama Vojtěcha (za ANO; dnes se rozhodl rezignovat ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Evžen Machytka):


18. prosince 2017 - Ministerstvo zdravotnictví informovalo, že rezignoval ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta. O odvolání požádal z osobních důvodů. SÚKL zodpovídá za kritizovaný systém elektronických receptů e-recept, ministr Vojtěch se dříve vyjádřil, že systém je nepřipravený, a nebude proto lékaře za jeho nevyužívání pokutovat. Blahuta naopak tvrdil, že systém připraven je. Řízením SÚKL byla po Blahutově odchodu pověřena náměstkyně ředitele Irena Storová.

26. ledna 2018 - Vojtěch odvolal ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Důvodem podle něj byla závažná zjištění, která se týkala její osoby a řízení nemocnice a ztráta důvěry. Vojtěch později naznačil, že za odvoláním Vrbovské je podezření na přílišný vliv lobbistických skupin. Řízením nemocnice ministr dočasně pověřil statutárního zástupce ředitelky Františka Nováka. Vrbovskou nedávno policie obvinila kvůli zakázkám v nemocnici, podle médií skončila ve vazbě.

9. února 2018 - Vojtěch odvolal ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka. Důvodem bylo podle něj manažerské selhání vedoucí k destabilizaci nemocnice, umělé navyšování hospodářského výsledku a střet zájmů, protože Němeček, bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD, působil i ve vedení nemocnice v Bohumíně. Němeček důvody označil za smyšlené. Řízením nemocnice nebyl dočasně pověřen žádný z šesti náměstků ředitele, ale lékař Evžen Machytka z oddělení gastroenterologie.

20. února 2018 - Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že rezignovala ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jitka Sosnovcová. Nejvyšší kontrolní úřad ve zprávě uvedl, že kontrola v ústavu odhalila porušení rozpočtové kázně za 67 milionů korun či chyby v zadávání veřejných zakázek.

25. dubna 2018 - Vojtěch rozhodl, že ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava bude Evžen Machytka, který ji dosud řídil.

27. dubna 2018 - Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že novým ředitelem Nemocnice Na Bulovce bude od 1. května František Novák, který byl dosud pověřen vedením nemocnice.

29. června 2018 - Ministr Vojtěch jmenoval ředitelkou SÚKL Irenu Storovou, která jej dosud vedla.

4. července 2018 - Ministr Vojtěch, který byl do funkce znovu jmenován i ve druhé vládě Andreje Babiše (ANO) 27. června, odvolal ředitele Nemocnice Na Bulovce Nováka. Stalo se tak poté, co také Nováka policie koncem června obvinila v souvislosti se staršími zakázkami pro nemocnici.

27. července 2018 - Po dohodě s ministrem Vojtěchem skončil ve funkci ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva. Rozhodl se k tomu po výsledcích hloubkové kontroly veřejných zakázek nemocnice.

25. září 2018 - Ministerstvo informovalo, že novým ředitelem SZÚ bude od října Pavel Březovský. Před ním ústav dočasně vedla vedoucí Centra zdraví a životních podmínek SZÚ Helena Kazmarová.

5. října 2018 - Novým ředitelem pražské Nemocnice Na Homolce byl jmenován Petr Polouček, nastoupí 15. listopadu.

25. října 2018 - Rezignoval ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Evžen Machytka. Odchod zdůvodnil snahou o uklidnění situace v nemocnici a otupení hran v komunikaci s přednosty nemocnice, lékařskou fakultou, odbory, městem i krajem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?