Ministr Heger nabídne LOK nové tabulkové platy i více peněz

11. 2. 2011 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dnes zástupcům Lékařského odborového klubu (LOK) nabídne nové tabulkové platy, které požadují, a zřejmě i více peněz z přislíbených dvou miliard korun.


Může to být až 1,9 miliardy korun, napsaly dnešní Hospodářské noviny (HN). Informaci deníku dnes ráno České televizi potvrdil náměstek ministra Vladimír Pavelka.

Ministr a představitelé nespokojených lékařů by měli dnes usednout k jednacímu stolu zhruba po týdenní pauze a pokusit se hledat dohodu, která by přiměla 3800 lékařů stáhnout výpověď z práce a zůstat v nemocnicích.

LOK žádá zvýšení platů nemocničních lékařů o 8000 až 12.000 korun. Trvá na tom, aby slibované dvě miliardy na přidávání připadly jen doktorům. Podle ministra ale měli lékaři dostat tři čtvrtiny sumy a sestry a další zdravotníci čtvrtinu. Příjem doktorů by se tak měl zvednout o 5000 až 8000 korun měsíčně.

Deník upozornil, že miliony korun, které by se sebraly zdravotním sestrám, nemusí pro lékaře automaticky znamenat vyšší platy.

Vytvoření nových tabulek, které si odbory u vlády prosadily, podle HN přináší dosud skryté náklady. Jedním z nich je to, že se rázem rozšíří počet příjemců, mezi které bude třeba peníze rozdělit. „Nové tabulky nebudou moci platit pouze pro lékaře akutních nemocnic,“ řekl deníku náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Přidají se k nim také doktoři z léčeben a ústavů. O přislíbené peníze se tak nebude dělit 15.000, ale 16.500 lékařů.

Ministerstvo zdravotnictví musí rovněž propočítat, jakou cestou peníze z pojišťoven do nemocnic dostat. Když bude mechanismus nastaven špatně, může do některých nemocnic přijít méně peněz, než budou muset vyplatit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?