Ministr Julínek představí vládě komisi k reformě

7. 6. 2007 8:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví představí v pondělí komisi odborníků, kteří se budou zabývat dalším postupem reformy zdravotnictví. V komisi budou zástupci parlamentních politických stran i nezávislí odborníci. Ministerstvo nebude do jejich práce zasahovat...


Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) představí v pondělí vládě komisi odborníků, kteří se budou zabývat dalším postupem reformy zdravotnictví.

V komisi budou zástupci parlamentních politických stran i nezávislí odborníci. Ministerstvo nebude do jejich práce zasahovat, poskytne jim pouze zázemí. Experti se budou scházet na ministerstvu.

Komise bude mít vlastního mluvčího. „Je to v podstatě start kulatého stolu o budoucnosti českého zdravotnictví,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

Komise má už koordinátora, jeho jméno zveřejní ministr až na jednání vlády. Současně představí kabinetu složení komise, hlavní úkoly a termíny.

Julínkova komise je obdobou takzvané Bezděkovy komise, v níž se zástupci politických stran dohodli na postupu důchodové reformy. Výsledky by měla mít zhruba do roka.

„Potom už bude komise fungovat samostatně, koordinátor bude mít svého mluvčího a ministerstvo jim bude poskytovat servis,“ upřesnil mluvčí.

Komise bude mít dvě části - odborně-politickou a nezávislou, ty se budou vzájemně doplňovat. Cikrt připomněl, že Julínkova reforma má dvě části: první v tomto volebním období je zaměřena především na postavení pacienta. V plánu je 12 zákonů.

Další část reformy je už pro příští volební období. Zaměří se na problémy a výzvy, které stojí před českým zdravotnictvím: populace stárne, medicínské technologie jsou stále dražší a veřejné finanční zdroje jsou omezeny.

Bude-li více seniorů, bude méně těch, kteří budou vydělávat, přitom senioři spotřebují více péče.

„Spočítali jsme, že do roku 2050 budou při současném nastavení systému peníze jen na 50 procent současné péče, první problémy mohou být už v roce 2015, pokud se současný systém nezmění,“ shrnul Cikrt.

Dodal, že až odborníci v komisi zanalyzují zdravotnictví, dohodnou se na tom, jaký je jeho stav, navrhnou řešení. Ve volbách v roce 2010 už by tedy občané měli mít jasné informace pro výběr.

ceskenoviny.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?