Ministr: Malé lékárny nedostanou dotace, ale bonifikaci

19. 3. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Malé lékárny na venkově nedostanou dotace jako praktičtí či zubní lékaři, ale bonifikaci. Ministerstvo zdravotnictví chce příští rok předložit návrh změny systému financování lékáren, který by s jejich zvýhodněním počítal. Řekl to ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).


Kde bude hranice mezi malou a velkou lékárnou, zatím ministerstvo rozhodnuté není. Ministr si je vědom toho, že příjmy lékáren klesají a současný systém je neudržitelný. „Nechceme podporovat rozšiřování sítě ve velkých městech, ale zabránit zanikání lékáren v odlehlých oblastech,“ řekl. Podílet na řešení by se podle něj měly i obce, mohou nabídnout lékaři třeba bydlení nebo odpustit nájem prostor ordinace či lékárny.

Kde přesně lékaři či lékárny chybí, chce zmapovat Sdružení místních samospráv, které sdružuje kolem 1500 zejména menších obcí. „Naše sdružení v současné době mapuje dostupnost veřejných služeb na venkově. Hotové máme všechny obce do velikosti 250 obyvatel a budeme pokračovat až do velikosti 3000 obyvatel,“ řekl po jednání s ministrem místopředseda sdružení a starosta Radim Sršeň (STAN).

Po dokončení analýzy, kterou chce mít sdružení do konce roku, budou starostové hledat spolu s ministerstvem řešení. Navrhovali například řešit nedostatek lékáren kombinací kamenné lékárny s pojízdnou. Plánují také podepsat memorandum o spolupráci nebo se podílet v některých pracovních skupinách.

Ministerstvo loni vyhlásilo dotační program pro praktické lékaře na otevření nových ordinací, přispívá jim na vybavení nebo plat zdravotní sestry. Podle Vojtěcha loni měli asi 15 zájemců, letos čtyři. Na jaře spustí podobný program pro stomatology. Sdružení pobídky vítá, starostové podle Sršně mohou obyvatele o této možnosti informovat.

V posledních dnech jednali s ministrem také lékárníci. Žádali dodržování pravidel pro rovnoměrné dodávky léků do lékáren. Majitelé některých lékáren si stěžují, že distributoři dodávají léky přednostně do velkých lékárenských řetězců. Hrozí i žalobami na nedodržování zákona.

„Dnes jsme svědky likvidace lékáren na venkově a naopak ve městech vznikají lékárny několik metrů od sebe,“ řekl po jednání předseda spolku Vaši lékárníci Aleš Nedopil. Ministerstvo po schůzce deklarovalo, že se problematikou bude zabývat.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?