Ministr Němeček v bilanci resortu ocenil růst platů v nemocnicích

17. 12. 2015 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Růst platů v nemocnicích, konec poplatků v ambulancích a za recept, zveřejňování smluv zdravotních pojišťoven s lékaři a nemocnicemi a úspory ve výdajích na léky poklesem jejich cen označil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) na bilanční tiskové konferenci za úspěchy roku 2015.


Připomněl, že platy v nemocnicích stouply letos o pět procent a od ledna 2016 zajistí úhradová vyhláška jejich růst o dalších pět procent. Podle odborů ale třetině nemocnic peníze na růst platů nestačily a stejné to bude příští rok.

Zrušením poplatků pro pacienty padly podle ministra bariéry v přístupu ke zdravotní péči. Nepotvrdila se podle něj varování kritiků, že stoupnou počty návštěv v ambulancích, ty budou zahlceny a budou pacienty odmítat. Péče byla dostupná a zajištění její dostupnosti je podle ministra klíčovým úkolem i pro rok 2016.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka zásadnější dopad na dostupnost než poplatky má nedostatek lékařů. „Pětiprocentní navýšení neudrží lékaře v nemocnicích. Problém je komplexní, měla by ho řešit celá vláda,“ řekl Kubek ČTK. Ministrovi vytkl, že neprosadil pravidelnou valorizaci odvodů státu, která měla zajistit prostředky na růst platů.

Úhradová vyhláška pro příští rok, již ministerstvo v říjnu zveřejnilo, vychází podle Němečka vstříc požadavkům k zajištění kvalitní a dostupné péče pro pacienty. Všem poskytovatelům stoupnou od 1. ledna 2016 příjmy, v průměru o tři procenta. Nemocnice tak budou mít prostředky na slíbené pětiprocentní zvýšení platů, řekl ministr. Stoupne i cena lékařské práce, podpora se podle ministra přesouvá „od drahých přístrojů“ k zaplacení těch, kdo péči poskytují.

Předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich ČTK řekl, že peníze na navýšení nestačily zejména v následné péči, kde stále nebyl kompenzován zrušený stokorunový poplatek. „Meziročně rostou ceny, je inflace, veškeré přidání od pojišťoven ale musíme dát do platů. Peněz na přímou péči tak ubývá,“ varoval.

„Vzhledem ke kritické personální situaci jsme pro letošek žádali deset procent a trváme na tom i pro příští rok,“ řekla ČTK předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Odboráři chtějí prosadit, aby se vláda zabývala znovu růstem platů v průběhu příštího roku.

Průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích podle zdravotnických statistiků dosáhl letos 62.735 korun, z toho polovina je za přesčasy a služby. Základní plat lékaře činí 32.450 korun, sestry 19.680 korun.

Ministr označil za velký úspěch transparenční novelu, podle něj se tak stal resort zdravotnictví v ČR prvním, kde se povinně zveřejňují smlouvy. Netransparentnost vytýkal resortu ministr financí Andrej Babiš (ANO), který považuje zdravotnictví za „černou díru“. Podle novely musejí zdravotní pojišťovny zveřejňovat všechny smlouvy s poskytovateli péče. Každý si tak může zkontrolovat, komu a kolik pojišťovny platí. Novela rovněž zakazuje nábor pojištěnců přes externí firmy. Peníze na léčbu by se tak podle ministra neměly už vydávat na marketingové akce.

Ministerstvo posílilo letos kontrolu nad zdravotními pojišťovnami. Finanční situace resortu je stabilizovaná. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) platí včas lékařům a nemocnicím a splácí půjčku od státu.

VZP podle mluvčího Oldřicha Tichého zveřejňuje smlouvy už od dubna 2014, začala s tím první ze sedmi zdravotních pojišťoven. Doposud zveřejnila 82.822 dokumentů, jejichž obsahem jsou smlouvy či třeba úhradové dodatky.

Tichý rovněž potvrdil, že ekonomická situace VZP je stabilizovaná. Už několik let platí za péči včas a nemá závazky po splatnosti. „Kromě toho VZP po pěti letech plní rezervní fond, ve kterém bude na konci roku rovná miliarda korun. V příštím roce přidáme na zdravotní péči navíc bezmála sedm miliard korun,“ řekl Tichý ČTK.

Státní ústav pro kontrolu léčiv dosáhl letos zkrácením revizí cen léků úspor kolem dvou miliard korun. Do státem řízených nemocnic šly letos první investice na jejich obnovu a v příštích letech budou pokračovat podle programu strategických investic schváleného vládou.

Pro rok 2016 zůstávají podle ministra prioritou platy, postgraduální vzdělávání lékařů, změny ve vzdělávání sester, zákon o neziskových nemocnicích a podpora prevence.

K plánům ministra doplnil Kubek, že pro letošní rok jich mnohem víc nesplnil, než splnil. V přípravě zákonů nabral resort velké zpoždění a například chystaný zákon o neziskových nemocnicích je podle Kubka napsán tak špatně, že je otázka, zda ho vůbec budou poslanci projednávat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?