Ministr odstartoval diskusi o reformě s lékaři

26. 6. 2008 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve středu odstartoval diskusi s lékaři o reformě. Zhruba dvě a půl hodiny vysvětloval i se svými náměstky reformní zákony zástupcům organizací, které jsou členy ministrova poradního orgánu, tzv. Rady poskytovatelů...


Přestože v úterý stávkovaly lékařské a zdravotnické odbory proti reformě, na dnešním setkání v kongresovém centru Nemocnice Na Homolce žádná kritická slova nezazněla.

Mezi přítomnými byl i Julínkův kritik, prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek, dotazy si ale nechal na příští pondělí, kdy bude Julínek vysvětlovat reformu na semináři ČLK.

Julínek rozeslal počátkem týdne do připomínkového řízení paragrafovaná znění tří norem, které chce na podzim předložit vládě: zákon o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zdravotnické záchranné službě. Na dnešní diskusi o těchto normách přišly zhruba tři desítky lidí. V sále se zhruba 250 místy se téměř ztráceli.

Svolali jsme vedoucí lékařských sdružení, protože v krátkém čase od předložení zákonů nebylo možné svolat celá pléna. Z toho pohledu je účast dostačující, řekl Julínek. Prý byl spíše překvapen „ne úplně nejživější“ diskusí, když mezi přítomnými byl i Kubek. Dnes se setkal s lidmi, kteří reformu z větší části podporují. Boj „s protireformními fámami“ ho prý čeká až na semináři s ČLK.

Předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák dnešní debatu uvítal jako otevřenou. Reforma je nutná, jsem pro reformu, jak zde byla prezentována, řekl Šmatlák.

Lékaři dostali od ministra čas k prostudování norem, Julínek jim slíbil, že jejich připomínky zapracuje a znovu se s nimi k jednání o zákonech setká.

Normy o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zdravotnické záchranné službě chce předložit ministr vládě v jednom balíku. Koalice i opozice k nim má nejméně připomínek, takže by podle ministra mohly být bez větších problémů schváleny. Kontroverzní normy z oblasti zdravotního pojištění a o univerzitních nemocnicích předloží později, chce prý nejprve vysvětlit své záměry a získat pro ně podporu.

Kritici reformy odmítají zejména záměr ministra přeměnit zdravotní pojišťovny a fakultní nemocnice na akciové společnosti. Podle nich se tak může dostat majetek zdravotnictví do soukromých rukou. Odbory mluví o „velké zdravotnické loupeži“ a v úterý uspořádaly výstražnou stávku. Ministra kritizuje ČSSD i komunisté, výhrady mají i koaliční partneři.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?