Prof. Prymula: Za mým odvoláním stojí osobní spor s ministrem Němečkem

1. 7. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s okamžitou platností odvolal kvůli střetu zájmů z funkce ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové Romana Prymulu. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Ladislav Šticha.


Uvedl, že hlavním důvodem odvolání Prymuly je skutečnost, že „v pozici ředitele veřejné fakultní nemocnice inkasoval desítky milionů korun od společnosti Biovomed s. r. o., kterou vlastnila a zřejmě doposud vlastní jeho dcera“. Prymula tvrzení ministerstva odmítá a hodlá se bránit právní cestou.

Do vypsání výběrového řízení na místo nového ředitele bude nemocnici podle ministerstva řídit některý z náměstků ředitele.

„Práce pana profesora Prymuly jsem si vždy vážil a považuji ho za skvělého odborníka v oboru vakcionologie. Zjištění, že porušoval zákon zamlčováním informací o střetu zájmů a pravdivě neinformoval o svých rozsáhlých soukromých aktivitách, považuji za natolik závažné, že jeho setrvání na místě ředitele veřejné fakultní nemocnice je nadále neudržitelné,“ uvedl ministr Němeček k odvolání Prymuly, který je také předsedou České vakcinologické společnosti. Ministr rovněž oznámil, že v nejbližším termínu vyšle do hradecké nemocnice hloubkovou kontrolu.

„Vzhledem k tomu, že jako ředitel nemocnice rozhodoval o nákupech farmaceutických a zdravotnických prostředků, jejichž dodavatelé zároveň spolupracovali s jeho soukromou společností Biovomed, došlo k flagrantnímu střetu zájmů,“ dodalo ministerstvo.

Prymula ČTK řekl, že za odvoláním je jeho osobní spor s ministrem Němečkem. „Určitě se budu bránit právní cestou, samozřejmě. S argumenty ministerstva nesouhlasím. Já tam nevidím skutečně konflikt zájmů, to jsou věci, které se nedotýkají fakultní nemocnice,“ řekl Prymula. Dodal, že od firem, které Biovomedu zadávaly studie, nemocnice nakoupila za asi 48.000 korun. „To je úplně směšná částka,“ řekl Prymula.

Firmu Biovomed založila vkladem 200.000 korun 12. listopadu 2013 tehdy čtyřiadvacetiletá Karolína Prymulová. Jako jediný vlastník firmy se stala i jednatelkou společnosti, vyplývá z dokumentů uložených ve Sbírce listin. Prokuristou firmy se při jejím založení stal Roman Prymula. Letos 8. června jej Prymulová z funkce prokuristy odvolala.

Biovomed v roce 2014, tedy v prvním uceleném roce své existence, vytvořila při výkonech 41,7 milionu korun čistý zisk 6,5 milionu korun. Firma v roce 2014 měla dva zaměstnance, náklad na jejich odměny firma měla 3,5 milionu korun. Hodnota aktiv společnosti činila ke konci roku 2014 celkem 33 milionů korun, firma hospodařila bez bankovních úvěrů. Účetní závěrku za loňský rok firma do Sbírky listin zatím nezaložila.

Jméno Romana Prymuly figuruje i ve hradeckém spolku BIOVOMED - Sdružení na podporu výzkumu a vývoje. Spolek vznikl v roce 2005. Prymula jej vedl jako předseda výkonného výboru. Loni v srpnu členové spolku na základě Prymulova návrhu rozhodli o vstupu spolku do dobrovolné likvidace. Členkou spolku je i Karolína Prymulová. Finanční výkazy spolku nejsou ve Sbírce listin založeny.

Roman Prymula stál v čele hradecké nemocnice od 1. října 2009, ve funkci nahradil Leoše Hegera. Dříve Prymula působil například jako děkan Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.

Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí pacientům více než 1500 lůžek na přibližně 20 klinikách. Celkem zaměstnává na 4000 lidí a je jedním z největších zaměstnavatelů v Královéhradeckém kraji. Ročně je v nemocnici hospitalizováno přes 40.000 pacientů, zhruba 40 procent z nich je operováno. Ambulantně je ošetřeno přes půl milionu pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?