Ministr zdravotnictví snížil po jednání na MF požadavek na 2 mld.

3. 8. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví snížilo požadavky na navýšení rozpočtu na dvě miliardy. Částka ještě není dohodnutá, podle ministra Miloslava Ludvíka (ČSSD) se blíží kompromisu. Rozhodne ale až vláda.


Ráno šel šéf resortu zdravotnictví na jednání s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) s žádostí o navýšení plánovaných 6,947 miliardy korun o dalších 3,708 miliardy. Jak následně řekl Pilný, o tom, zda se peníze do zdravotnictví dají, stejně rozhodne vláda.

Podle Ludvíka je částka dvě miliardy „ořezaná na kost“. Jednání s Pilným si ale chválil, bylo podle něj velmi racionální. „Šli jsme kapitolu po kapitole, položku po položce. Ale samozřejmě, že finance bojují. Finální rozhodnutí bude určitě na vládě,“ řekl novinářům po schůzce.

„Ten kompromis vnímám v tom, že ministerstvo zdravotnictví velmi rozumně, stejně jako ostatní ministerstva, snížilo požadavky, které šly nad rámec toho, co dostalo. Přání pana ministra Ludvíka je v tomto okamžiku v oblasti dvou miliard. Tyto dvě miliardy jsem mu nemohl potvrdit, protože ve státním rozpočtu prostě nejsou,“ řekl Pilný. Ministr Ludvík nyní musí definovat priority ve svém rezortu, následný návrh rozpočtu předá Pilný vládě. Ta bude muset rozhodnou o prioritách státu, protože na všechno peníze nebudou, aby se zvládnul schválit plánovaný 50miliardový schodek.

Návrh počítající pro zdravotnictví s necelými sedmi miliardami je podle Ludvíka dokonce o 1,25 miliardy nižší než současný rozpočet. Před jednáním ministr řekl, že peníze chce na strategické investice a dotační programy, například na rezidenční místa pro mladé lékaře.

Ministerstvo z rozpočtu platí provoz státních institucí jako jsou Státní zdravotní ústav, Státní ústav pro kontrolu léčiv nebo krajské hygienické stanice, celkem jich je včetně přímo zřizovaných nemocnic a dalších zdravotnických zařízení 73. Další peníze, asi 277 miliard korun, rozděluje prostřednictvím úhradové vyhlášky zdravotním pojišťovnám. Asi 69 miliard z nich platí stát za děti, seniory a další státní pojištěnce.

Na opravy ministerstvem spravovaných nemocnic mělo být příští rok vyčleněno přes 10 miliard korun. Část chce čerpat z evropských fondů. Už teď je podle Ludvíka zřejmé, že na některé se nedostane. „Nechci do kapitoly nic, co by se příští rok neutratilo, protože to není ještě ani vysoutěženo,“ vysvětlil ministr.

Peníze tak nejspíš nezíská fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích. „Ještě nemají ani projekt. Tak jsem panu řediteli říkal, ať si vezmou svoje peníze na spoluúčast a za ně si vysoutěží projekt. Soutěž na projekt trvá čtyři až šest měsíců, když to jde rychle. V lednu či únoru budou mít projektanta a ten to bude nejméně půl roku malovat. V říjnu nebo v listopadu budou vypisovat soutěž a pak už je to otázka roku 2019, protože soutěž skončí na jaře,“ uvedl Ludvík.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?