Ministři: Administrativu s neschopenkami zaplatí lékařům ČSSZ

11. 12. 2009 8:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařům zaplatí administrativu s neschopenkami, tedy prokazatelně vynaložené náklady na poštovné při zasílání hlášení o pracovní neschopnosti, Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Dohodli se na tom ministři zdravotnictví a práce a sociálních věcí Dana Jurásková a Petr Šimerka. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová. Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek dohodu uvítal, žádá však záruky.


ČLK tento týden pohrozila, že od ledna začnou lékaři vybírat od pacientů za neschopenku stokorunu. Dosud totiž mají hrazen jen signální kód v ceně 5,25 koruny za hlášení nemoci zdravotní pojišťovně. Administrativu hradí lékaři sami, doporučený dopis stojí 26 korun, průměrné náklady na administrativu jedné pracovní neschopnosti jsou 100 korun.

„V praxi to znamená, že administrativu s doklady, které ošetřující lékaři posílají orgánům nemocenského pojištění, zpravidla okresním správám sociálního zabezpečení, bude hradit ČSSZ. Finanční prostředky dostane z rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí,“ upřesnila Filipová.
„Je to dobrá zpráva, není totiž možné, aby stát po lékařích požadoval vypsání neschopenky a přitom jim za to nic neplatil,“ řekl ČTK Kubek. Uvedl, že o dohodě obou ministrů bude informovat na pátečním setkání předsedy okresních sdružení ČLK. Původně poradu svolal s tím, aby mu předsedové potvrdili, že souhlasí s vybíráním stokoruny od pacientů.

Kubek upozornil, že zatím má zprávy jen z médií, takže neví, od kdy bude stát lékařům za administrativu s neschopenkami platit. Chce, aby dohoda ministrů dostala podobu konkrétního závazku a lékaři dostali záruky.
Filipová informovala, že roční výdaje související s touto činností odhaduje MPSV na desítky milionů korun. „Proto, aby bylo možné dohodnutý postup realizovat, musí dojít ke změně zákona o nemocenském pojištění, která se v současné době připravuje,“ uvedla.

Doplnila, že od začátku letošního roku do 30. září evidovaly okresní správy sociálního zabezpečení 1,140.260 ukončených pracovních neschopností. Lidé prostonali 57,534.313 dnů, jedna pracovní neschopnost trvala průměrně 50,46 dne. Okresní správy v tomto období ukončily 831 pracovních neschopností a zjistily 3147 porušení léčebného režimu.

Původní záměr ČLK, aby lékaři vybírali za neschopenky od pacientů stokorunu, napadl Svaz pacientů. Označil ho za nezákonný, stejně záměr ČLK vyhodnotila i obě ministerstva. Ministerstvo zdravotnictví souhlasilo s tím, že lékaři mají dostat peníze za administrativu s neschopenkami, platby však nesmějí odebírat peníze na zdravotní péči. Jednání o způsobu úhrady trvala 11 měsíců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?