Ministři rozhodnou o Motolu

10. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Marie Součková dnes vládě předá návrh rekonstrukce dětské části Fakultní nemocnice Motol. "Podporuji variantu, kterou jsme předala kabinetu v únoru," sdělila ministryně...


Motol -

Podle jejích slov chce zachovat komplex unikátních pracovišť a těsnou spolupráci tamních týmů v různých oborech dětské péče. Tato varianta by vyšla na 4,5 miliardy a je podle ministryně nejlepším i nejlevnějším řešením.

Další z pěti variant, které dnes vláda projedná, počítají například se zbouráním třicet let starého pavilonu a přestěhováním pacientů do zcela nové budovy v těsné blízkosti stávající. Nová výstavba by přišla na sedm miliard a další 2,5 miliardy by stála demolice.

Součková věří, že ji členové vlády dnes podpoří a že miliardu na první fázi rekonstrukce získá ze státního rozpočtu. Další lze podle ní pokrýt dodavatelským úvěrem. Možné je i financování ze soukromého kapitálu.

„Je nutné, aby rekonstrukce byla provedena co nejdříve a komplexně,“ dodává ministryně.

V tom se shoduje i s vedením nemocnice. „Věříme, že vládní kabinet návrh na rekonstrukce nemocnice schválí,“ míní mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová.

„Nemocnice má zpracovanou projektovou dokumentaci, v níž je i návrh na průběh rekonstrukce tak, aby vše proběhlo za provozu a aby unikátní pracoviště nebyla ohrožena. Havárie hrozí na každém čtverečním metru každou minutu, bezchybně léčit na rizikovém pracovišti, kdy nikdo neví, co se může přihodit, vyžaduje velké vypětí lékařů i zdravotního personálu,“ dodala.

Večerník Praha

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?