Ministryně oddálila námluvy

29. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská nemocnice hodlá i nadále spolupracovat s Pittsburghskou univerzitou. Slibuje si od toho napojení na zdroj nejnovějších medicínských poznatků a jejich rychlou integraci do naší praxe...


Praha - Pražská nemocnice Na Homolce, která dosud patří státu, projevila zájem stát se obecně prospěšnou společností. Možnost vytvoření takovéto neziskové společnosti spolu s americkou společností UPMC Health Systém vypracovala nemocnice formou projektu a v květnu předložila ke schválení ministerstvu zdravotnictví. To s návrhem souhlasilo a jak tehdejší první náměstek ministra Michal Pohanka potvrdil, ministerstvo tento návrh vřele podporovalo. „Naše zdravotnictví je na vysoké úrovni, ale nemáme na špičkovou technologii,“ vysvětlil Pohanka důvod, proč ministerstvo podporuje návrh spojení naší špičkové nemocnice s předním americkým zdravotnickým centrem.

Jak už jsme informovali. Nemocnice Na Homolce a americká společnost UPMC Health Systém chtějí založit obecně prospěšnou společnost. Homolka by vložila budovy, americká strana know-how. Podle ředitele nemocnice Oldřich Šubrta o užší spolupráci s Američany usiluje nemocnice už od roku 1992. „Samozřejmě, že to bude mít i nevýhody,“ přinal Šubrt. „Především nastane oslabení vlivu státu na majetek. To však má i pozitiva. Alespoň ministerstvo nebude moc měnit zaměření nemocnice jednoduchým zásahem.“

To, co je podstatné a co by spojení přineslo, je podle jeho slov přístup naší republiky k zahraničním investicím a špičkovým projektům. Ověřené metody pak mohou převzít i další nemocnice.

Nejasnosti a rozpory, které se v návrhu projektu vyskytly, nakonec vedly k pozastavení definitivního schválení projektu a minulá vláda odešla bez toho, aby projekt přijala.

Nová ministryně zdravotnictví Marie Součková v jednom ze svých prvních vystoupení uvedla, že nebude souhlasit s tím, aby se nemocnice Na Homolce prodávala a než vyřkne jakýkoliv soud, nejdříve se musí s celou problematikou obeznámit.

„Homolka se nikdy prodávat nechtěla,“ odpověděl nám na náš dotaz ředitel nemocnice Oldřich Šubrt. „Vytvoření obecně prospěšné společnosti není prodej. My jsme o tom s paní ministryní mluvili a v mnohém máme stejný názor. Minulá vláda projekt nestihla schválit, neshodila ho ze stolu.“ Potvrdil nám, že na věci se nic nemění, i nadále bude nemocnice spolupracovat s Pittsburghskou univerzitou jako doposud. „Spolupráce s touto organizací znamená nejen pro naši nemocnici, ale pro celé české zdravotnictví přímé napojení na zdroj nejnovějších poznatků a jejich rychlou integraci do naší medicínské praxe,“ zopakoval Šubrt důvody celé transakce.

Co přinese spolupráce s Američany?

Přístup k zahraničním investicím a špičkovým projektům.

Ověřené metody pak mohou převzít i další nemocnice.

MARTA PAWLICOVÁ, Střední Čechy, 27.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?