Ministryně: Počet nemocničních lůžek bude redukovat i stát

19. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Budeme redukovat o 350 až 450 lůžek v našich zařízeních, budeme vytvářet takové (léčebné) programy, které se nebudou dublovat s programy městských nebo krajských nemocnic," uvedla včera ministryně...


BRNO - Stejně jako v krajských tak i ve státem zřízených nemocnicích na jihu Moravy se brzy sníží počet lůžek takzvané akutní péče. „Chceme dosáhnout výměny kvantity za kvalitu,“ řekla včera ministryně Součková. Podobně chce postupovat i kraj. Aby opatření bylo efektivní, musí však podle krajských představitelů podobný krok učinit i stát ve svých nemocnicích, což včera Součková slíbila.

„Budeme redukovat o 350 až 450 lůžek v našich zařízeních, budeme vytvářet takové (léčebné) programy, které se nebudou dublovat s programy městských nebo krajských nemocnic,“ uvedla. Dopadu snížení počtu lůžek se podle ní pacienti bát nemusí. Připouští, že vzdálenost mezi pacientem a nemocnicí se může někdy zvětšit, údajně se však sníží čekací doby na operace.

V dohledné době chce také Jihomoravský kraj zredukovat síť zdravotnických zařízení, které převzal v lednu po zaniklých okresních úřadech. V mnohých nemocnicích se má snižovat počet akutních lůžek. Je jich totiž podle náměstka jihomoravského hejtmana v regionu třicetiprocentní nadbytek.

Opatření se dotkne řady nemocnic. Kraj totiž nechce, aby si již zdravotnická zařízení konkurovala například při nákupu drahých vyšetřovacích přístrojů. Náročná vyšetřování a odborně vysoce náročné zákroky by se prováděly jen ve vybraných zařízeních. V dalších nemocnicích by se měly vykonávat standardní zákroky, případně by se některá zařízení změnila například na léčebny.

Mezi nemocnice, které má reforma výrazně zasáhnout, patří i zařízení v Hodoníně nebo v Ivančicích na Brněnsku. Vedení těchto nemocnic i měst se záměry kraje příliš nelíbí, vesměs se obávají o samotnou budoucnost svých zařízení. Podle Součkové je třeba, aby obce a kraj spolu více komunikovaly.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?