Místo kritiky urychlete zákon, vyzvala Tauberová Severu

23. 2. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubická krajská radní Markéta Tauberová (ČSSD) vítá zájem poslance Pavla Severy (TOP 09) o financování provozu zdravotnické záchranné služby (ZZS) v Pardubickém kraji. Reagovala tak na dopis, který od Severy dostala.


Zároveň ho ale vyzvala, aby ve Sněmovně především urychlil projednávání zákona o záchrankách místo jeho kritiky, že Pardubický kraj hazarduje se zdravím pacientů. Právo o tom informoval mluvčí Pardubického kraje Magdalena Navrátilová.

„Bezpečnost pacientů a kvalitu poskytované péče považujeme za prioritu. Snažíme se vytvořit takové podmínky, aby zdravotnictví v kraji posílilo. Koncepce zdravotnictví naznačuje cesty, jak chceme docílit toho, že se naše krajská zařízení budou chovat jako dobrý hospodář,“ reagovala radní Tauberová na Severovy výroky, že kraj experimentuje se zdravím občanů.

„Jako představitel zákonodárné moci muže poslanec Severa především pomoci, aby stát, který také zodpovídá za umístění letecké záchranné služby, tento problém řešil,“ vzkázala Tauberová Severovi s tím, že jistě nejlépe sám ví, že kritické místo ve financování je chybějící zákon o ZZS.

„Severa by měl občanům vysvětlit, proč dosud zákon o záchranné službě nebyl přijat,“ vyzvala radní poslance. „I přesto, že si každý občan platí zdravotní pojištění, nemá státem zaručeno, že mu bude v případě ohrožení života poskytnuta první pomoc. Celé dvě třetiny nákladů na zajištění této činnosti musí hledat kraje ve svých rozpočtech,“ zdůraznila Tauberová.

„Letos vyčlenil Pardubický kraj v rozpočtu deset miliónů korun na čtyři nové sanity, zatímco v letech 2005 až 2008 činila částka na nákup nových sanitek pouze 9,3 miliónu. Ve stejném období investoval kraj 48 miliónů do přístavby a rekonstrukce nové budovy ZZS. S částkou vyčleněnou na rok 2010 se už prostavělo od roku 2005 celkem 77 miliónů korun,“ upřesnila Tauberová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?