Místopředseda představenstva KKN rezignoval, upozornil na korupci

23. 11. 2009 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Místopředseda představenstva Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Vilibald Knob rezignoval na své místo v tomto orgánu na protest kvůli údajné korupci při některých výběrových řízeních. Uvádí mimo jiné tendr na stavbu nového pavilonu karlovarské nemocnice za téměř 750 milionů korun.


Své oznámení poslal i předsedovi dozorčí rady KKN a náměstkovi hejtmana Martinu Havlovi (ČSSD), který ČTK řekl, že tyto podněty předal k prošetření okresnímu státnímu zastupitelství.

Dozorčí rada KKN nemůže do rezignace či jmenování členů představenstva nijak zasahovat, pouze to bere na vědomí. Přesto se Havel dopisem, který od Knoba obdržel, zabýval vzhledem k vážným obviněním z možných trestných činů. Poté ho předal jako podnět okresnímu státnímu zástupci.

„Nejsem žádný detektiv, abych pátral, jestli jsou všechna ta obvinění skutečně pravdivá. To musí posoudit státní zastupitelství. Jeho šéf mi slíbil, že mě bude o vývoji tohoto případu informovat,“ konstatoval Havel.

Knob ve svém rezignačním dopise adresovaném Havlovi obviňuje z protiprávního jednání při výběrových řízeních hlavně předsedu představenstva a generálního ředitele KKN Jiřího Fojtíka a některé členy z krajské koalice (ČSSD, KSČM a hnutí Doktoři za uzdravení společnosti). Z těch však nikoho nejmenuje.

Fojtík ČTK řekl, že ho Knobův postup velmi překvapil, nerozumí mu a s obviněními nesouhlasí. „Napsal jsem k tomu vysvětlení a společně s trestním oznámením na autora dopisu ho předal státnímu zastupitelství,“ uvedl Fojtík.

Současný vývoj může podle Fojtíka souviset s napětím v krajské koalici a roztržkou mezi koaličními partnery z hnutí Doktoři na jedné straně a ČSSD s KSČM na straně druhé. Doktoři hrozí, že koalici opustí. Jako jeden z důvodů rovněž uvádějí údajně neprůhledná výběrová řízení.

Radní Berenika Podzemská (Doktoři) dokonce v minulosti několikrát zmiňovala jakousi ekonomickou mafii, která prý výběrová řízení ovlivňuje. O dalším setrvání v koalici budou jednat Doktoři s ČSSD a KSČM v pondělí.

Hejtman Josef Novotný (ČSSD) dnes ČTK řekl, že si není vědom nějakých pochybeních při výběrových řízeních. Podle něj je za současným děním snaha Doktorů odvést pozornost od zdravotnictví, kde se jim nedaří plnit to, co měli, a prosazují své záměry proti usnesením krajského zastupitelstva.

Vážně pochybuje o tom, zda může současná koalice pokračovat. „Chtějí po nás třeba odvolání ředitele krajského úřadu a vedoucího odboru zdravotnictví. To jsou věci, s nimiž určitě nemůžeme souhlasit,“ dodal Novotný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?