Mladí lékaři: Při práci po studiu jen živoříme

29. 3. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Pracovní den pro ni ve čtvrtek začal v sedm hodin ráno. A skončil v pátek hodinu před polednem. "Běžná služba. Celkem v práci strávím asi 260 hodin měsíčně," říká mladá doktorka z brněnské svatoanenské nemocnice.


V přepočtu na hodinu tak bere plat podobný výdělku ze supermarketu.

Tento problém ale není v oblasti českého zdravotnictví ničím zvláštním, a proto se čerstvě vystudovaní doktoři rozhodli založit občanské sdružení Mladí lékaři. To mělo v uplynulých dnech ustanovující shromáždění a nyní má více než dva tisíce příznivců, z nichž většina je kvůli koncentraci velkých nemocnic z Brna.

„Problémem brněnských nemocnic jsou například takzvané kvalifikační dohody.

Díky nim sice někteří lékaři nastoupí na plný úvazek se standardním platem. Pokud ale odejdou dřív než za pět let po atestaci, musí mnohdy nemocnici vrátit část platu.

Tato částka se ale někdy vyšplhá až k půl milionu korun,“ upozorňuje na jeden z mnoha problémů člen předsednictva Mladých lékařů Jiří Šedo, který pracuje v Masarykově onkologickém ústavu v Brně.

Prací na plný úvazek ale moc není. Absolventi medicíny, kteří se připravují na atestaci v brněnských fakultních nemocnicích, proto ostře kritizují i to, že jim nemocnice po studiích většinou nabídnou jen desetinový úvazek.

Tomu odpovídá pak i výše platu. V práci ale tráví často mnohem delší dobu.

„Přitom abych se mohla v oboru specializovat, potřebuji dva roky praxe na interně a čtyřicet měsíců na akreditovaném pracovišti,“ potvrdila šestadvacetiletá lékařka z nemocnice u svaté Anny. Nepřála si ale uvést své jméno, aby nepoškodila oddělení, na kterém pracuje.

„Těžko nemocnicím vyčítat, že zkrácených úvazků využívají. Špatný je systém, který jim to umožní. Je třeba s tím něco dělat, a proto jsem se zapojila do iniciativy Mladí lékaři,“ vysvětlila.

Sdružení hlavně volá po razantních změnách ve vzdělávání, ale varuje také, že nejmladší generace lékařů bude za lepšími podmínkami odcházet do zahraničí.

„Dvacet let po pádu komunismu není současný stav udržitelný. Mladý lékař vzhledem k nízkému platu i neúměrnému pracovnímu vytížení zahrnujícímu přesčasy nemůže prakticky vést normální plnohodnotný rodinný a společenský život,“ píše se na stránkách sdružení.

Brněnské nemocnice ale nad některými výtkami mladých lékařů kroutí hlavou.

Práci pro lidi s čerstvým titulem lékaře totiž většinou nemocnice zajišťují, i když mají dostatek zaměstnanců.

„Mladí lékaři si myslí, že musí po škole okamžitě získat místo. Ale nemusí. Trh tu funguje jako ve kterékoliv jiné oblasti. Pokud nového lékaře nepotřebuji, nepřijmu jej. Mohu mu nanejvýš poskytnout malý úvazek, aby se mohl dál vzdělávat. Celý den přitom rozhodně nikoho pracovat nenutíme,“ bránil se ředitel Fakultní nemocnice BrnoRomanKraus.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková ale před dvěma týdny mladým lékařům slíbila, že ve vyhlášce upravující přípravu na atestaci udělá změny.

Vylepšená norma může vyjít přitom už do dvou měsíců.

„Mladí lékaři a odborné společnosti se však zatím neshodli na jednotné variantě svých požadavků. Jsme připravení mladým doktorům vyjít vstříc, ale míč je teď na druhé straně,“ podotkl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Současná situace je podle něj pouze přechodný stav a do budoucna má postgraduální vzdělávání lékařů přejít do rukou univerzit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?