Mnohé soukromé ambulance jsou pro klienty VZP tabu

19. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Pojišťovna má peníze jen na určitý počet smluv. Zdědila lékaře z doby, kdy platila smluvní povinnost. I kdyby teď přišel nějaký superodborník, nemá zkrátka šanci, protože kapacita je zcela zaplněná," uvedla okresní zdravotní radová...


Prostějovsko - Některým odborným lékařům na Prostějovsku, kteří si otevřeli soukromou praxi, se nedaří uzavřít smlouvy s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ( VZP). Její klienty proto odmítají ošetřovat. Výkony, s výjimkou akutní péče, by totiž museli hradit ze své kapsy. Vedení prostějovské pobočky VZP prohlašuje, že síť odborných praxí v okrese je dostatečná a zcela naplněná a na nové smlouvy nejsou potřebné peníze. Stejně tak na sousedním Olomoucku a Přerovsku přišli někteří soukromí lékaři zkrátka. Podle vedení tamních poboček největší tuzemské zdravotní pojišťovny jde však o ojedinělé případy. “ O smlouvu s pojišťovnou usiluji už rok. Kolega z vedlejší ordinace dokonce o rok nebo dva déle. Vypadá to, že jsme úplně bez šancí, “ prohlásil lékař, který ordinuje v budově staré polikliniky v Trávnické ulici v Prostějově. Kvůli možným problémům si nepřál zveřejnit jméno ani odbornost. “ Je nás tady takových víc. Endokrinolog, kožní lékař, ortoped, alergolog, kardiolog a jiní. Když to trochu přeženu, tak Trávnická je jakýmsi centrem nesmluvních lékařů, “ uvedl lékař. Podle lékařů přitom Metal Aliance a jiné pojišťovny smlouvy podepsaly. “ VZP nás však nechce. Na začátku devadesátých let totiž musela praxe zaregistrovat povinně. A kdo u toho nebyl, měl prostě smůlu a nejspíš bude muset čekat, až některý doktor umře a jeho místo se uvolní, “ poznamenal trpce jiný lékař. Na to, že lékaři nemají s VZP smlouvu, doplácejí hlavně pacienti. “ Je mi trapně, když někdo sedí půl hodiny v čekárně, nevšimne si upozornění a pak se v ordinací dozví, že nemám smlouvu s VZP a nemohu ho přijmout. Hodně lidí už si kvůli tomu dokonce změnilo pojišťovnu, “ poznamenal lékař, který marně usiluje o smlouvu. Šéf prostějovské pobočky VZP Jiří Stuchlík určitý odliv pojištěnců přiznal. “ Mrzí nás to. Klienti však mají na změnu pojišťovny nárok, “ prohlásil.

“ V letech 1992 a 1993 platil zákon, podle kterého jsme museli povinně uzavřít smlouvu s každým lékařem, který o to požádal. Kapacita se velmi rychle naplnila a my teď nemůžeme nové praxe povolit. Jednoduše na to nemáme potřebné peníze, “ vysvětlil Stuchlík s tím, že pokud by pojišťovna měla vyhovět patnácti žadatelům, jež musela odmítnout, potřebovala by navíc pětadvacet milionů korun. “ Nechceme dělat naschvály nebo někomu brát chleba, ale s rozpočtem musíme vyjít za každou cenu, “ vysvětlil ředitel.

Počet smluvně zajištěných odborných praxí je podle jeho soudu pro potřeby okresu se 110 tisíci obyvateli postačující. “ Všechny odbornosti máme pokryté tak, aby péče byla dostupná ze všech míst okresu. Chybí nám snad jen dětský psychiatr, “ konstatoval. Z jeho informace dále vyplynulo, že pojišťovna má přibližně 260

smluv s praktickými i odbornými lékaři.

Na Olomoucku a Přerovsku nejsou smlouvy ojediněle

Stejně tak na Olomoucku a Přerovsku neuzavřela VZP smlouvu s každým, kdo o ni požádal. Podle ředitele olomoucké pobočky VZP Lubomíra Machytky však jde o zcela ojedinělé případy. “ Od začátku roku to může být opravdu pouze pár jednotlivých případů, “ uvedl. VZP například odmítla podepsat smlouvu s lékaři, kteří mají specializaci na chirurgii a plastickou chirurgii. “ Řekli jsme jim, ať ambulanci provozují, ale jejich pacienti budou platit v hotovosti. Péče v oboru je v okrese pokryta dostatečně, “ vysvětlil.

O jednotlivých případech mluví i zástupci VZP z Přerovska. “ Péče v oblasti ORL je v okrese nasycena a samotní lékaři se brání otevírání dalších ordinací, protože by si prostě nevydělali. Naopak marně sháníme oční lékaře, “ uvedl náměstek ředitele pobočky Robert Komínek. “ Případů, kdy jsme uzavření smlouvy odmítli, je od počátku roku pouze pár a žádné problémy jsme nezaznamenali, “ dodal.

Lékaři musí čekat, až současné praxe zaniknou

Vyhlídky doktorů, kteří marně usilují o smlouvy s největší zdravotní pojišťovnou, jsou dosti chmurné. “ Nezbývá než čekat, až současné praxe přirozeně zaniknou. My totiž nemůžeme doktorovi říct, že už má jít do důchodu, ani kdyby mu bylo pětaosmdesát. Licenci a smlouvu nelze zrušit ani za nejrůznější výstřelky, které se tu a tam objevují, “ posteskl si Stuchlík. “ Je to tak. Víceméně dochází pouze k obměnám, kdy lékař odejde ordinovat jinam, nebo je už v důchodovém věku, “ dodal ředitel olomoucké pobočky VZP Machytka.

Kapacita je zaplněná, šanci nemá ani superodborník

“ Pojišťovna má peníze jen na určitý počet smluv. Zdědila lékaře z doby, kdy platila smluvní povinnost. I kdyby teď přišel nějaký superodborník, nemá zkrátka šanci, protože kapacita je zcela zaplněná, “ uvedla okresní zdravotní radová Michaela Dohnalová. “ Měla by se tím zabývat také lékařská komora. Přiděluje lékařům licence, ale odebrat jim je nemůže, i kdyby provedli nevím co, “ dotkla se Dohnalová dalšího citlivého bodu, který s patovou situací kolem smluv s VZP souvisí.

Ani šéf okresního sdružení ČLK na Olomoucku Petr Němeček však rozhořčeným zájemcům o smlouvu s VZP nedává velké šance. “ Lékaře chápu, že se zlobí. Realita je však taková, že většina odborností je už dostatečně saturována, “ sdělil Němeček.

Eva Zelená, Daniela Tauberová, Olomoucký den, 19.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?