Moje ambulance plánuje třicet clusterů

22. 11. 2007 16:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Když šéf akciové společnosti Moje ambulance Marek Potysz přišel letos v březnu se svým projektem, zvedla se okamžitě vlna nedůvěry. Bývalý člen vedení společnosti Agel, garantuje lékařům čtyřicetitisícový plat, půlmilionové služební auto i na osobní využití a šestihodinovou pracovní dobu...


Ambiciózní projekt Moje ambulance, který praktickým lékařům umožňuje stát se zaměstnanci, má první středisko. Zanedlouho mají přibýt další.

Když šéf akciové společnosti Moje ambulance Marek Potysz přišel letos v březnu se svým projektem, zvedla se okamžitě vlna nedůvěry. Bývalý člen vedení společnosti Agel, který má nemalé zásluhy na úspěších privatizace severomoravských nemocnic, garantuje lékařům čtyřicetitisícový plat, půlmilionové služební auto i na osobní využití a šestihodinovou pracovní dobu.

O papírování se nebudou starat lékaři, ale administrativní personál. Doktor Potysz otevřel první sdruženou ordinaci v září v Ostravě. Zaměstnává tam zatím kromě středního zdravotnického a administrativního personálu dva lékaře a hlásí se mu denně přibližně 20 nových pacientů. „V nejbližších týdnech chce společnost Moje ambulance otevřít další sdružené ordinace, neboli clustery, ve velkých městech. Počet personálu bude závislý na zájmu pacientů.

DALŠÍ ČLÁNKY Z AKUÁLNÍCH ZDRAVOTNICKÝCH NOVIN ČTĚTE
ZDE

V každém případě počítám s tím, že celkově budou clusterů asi tři desítky, v každém z nich dva až šest lékařů,“ vypočítává Marek Potysz, který v současné době odkupuje privátní praxe v dalších městech České republiky. Potysz uvádí, že do začátku podnikání akciové společnosti investoval asi pět milionů korun, a počítá s tím, že přibližně v polovině příštího roku by měla být akciovka Moje ambulance mírně zisková.

Pracují na svých guidelines

Hlavním Potyszovým cílem je podle jeho slov zavedení kvality a komfortu pro nemocné i na základních příčkách zdravotnického systému. „U nás funguje objednávkový systém, čekárna bývá prázdná. Lékaři také pracují na vytvoření základních guidelines neboli standardizovaných odborných postupů. Umožní to zavést rozsáhlejší vzdělávání mladých lékařů v rámci předatestační přípravy,“ říká šéf společnosti Moje ambulance.

Jako motiv pro vytvoření projektu Moje ambulance Marek Potysz uvádí fakt, že většina dnešních praktických lékařů pracuje jako osoba samostatně výdělečně činná, což má své důsledky. „Praktici jsou doslova zavaleni spoustou administrativy a jsou nuceni řešit problémy, které mnohdy ani nesouvisí s pacientem, ale spíš s u nás stále rostoucí byrokracií,“ říká Potysz.

„Velká část praktických lékařů je také v důchodovém věku a vzhledem k vývoji kapitačních plateb ví, že v případě odchodu do důchodu budou pobírat pouze minimální částky, které jim neumožní zasloužený odpočinek bez finančních starostí. Proto mnozí starší kolegové setrvávají ve svých praxích, i když pro některé je to již fyzicky velmi vyčerpávající. Mnohdy ani nemají komu svou praxi přenechat. Odbornost praktického lékaře je dnes nepopulární a atestaci ročně končí pouze několik desítek mladých kolegů. To je vzhledem k současné situaci alarmující,“ zdůrazňuje Marek Potysz.

Martin Ježek, Zdravotnictví a medicína

Týmová práce má výhody

MUDr. Karla Kostelecká pracuje v prvním otevřeném středisku společnosti Moje ambulance v Ostravě od jejího otevření.

Co vás do nového pracoviště zlákalo?

Je to nový systém primární péče. Přišla jsem sice ze státního sektoru, ale mám za sebou pokus o soukromou praxi. Zcela upřímně říkám, že jsem přivítala možnost být zaměstnancem.

Jaké jsou výhody vašeho současného zaměstnání?

Jsem na tom lépe platově, jsem také pánem svého času, mohu si jej naplánovat dle svých potřeb.

Nevadí vám, že vaši pacienti někdy budou chodit také k jiným lékařům v clusteru?

Práce v clusteru je týmová. Na této skutečnosti je celá koncepce postavena, takže tato otázka je nepodstatná. Kdyby mi vadilo, že pacienti budou chodit k jiným lékařům, tak zde nepracuji. Na rozdíl od klasického modelu ambulance praktického lékaře „1 lékař + 1 sestra“ má týmová práce mnoho výhod, například vzájemné konzultace mezi lékaři nebo předávání zkušeností. To vše i na úrovni středního zdravotnického personálu. Pro mě to není nic nového, jsem zvyklá takto pracovat a rozhodně je to i pestřejší.

Jak reagovalo vaše okolí na váš vstup do společnosti Moje ambulance?

Lékařské okolí při mém nástupu do společnosti Moje ambulance o této aktivitě příliš mnoho nevědělo, stejně tak ani já jsem samozřejmě přesně nevěděla, jak bude vypadat realita. Koncepce se mi moc líbí, ale praxe může být jiná – až čas ukáže. Rozhodně nemůžu říci, že by reakce okolí byla nepříznivá, spíše naopak.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?