Moravskoslezské krajské nemocnice hospodařily se ztrátou 41 mil.

19. 12. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Šestice moravskoslezských krajských nemocnic v prvních deseti měsících letošního roku hospodařila se ztrátou 41 milionů korun. To je méně, než se čekalo. Podle finančních plánů se měly dostat až na hodnotu minus 76 milionů korun.


ČTK o tom informovala mluvčí kraje Šárka Vlčková. Loni tato zdravotnická zařízení hospodařila s kumulovanou ztrátou 120 milionů. V příštím roce by podle plánů hejtmanství ztráta neměla překročit 77,6 milionu korun.

„Celkový hospodářský výsledek před zdaněním krajských nemocnic činí za účetní období od ledna do října minus 41,4 milionu korun. Oproti finančním plánům pro dané období jde o zlepšení. Celkem ředitelé nemocnic ušetřili o 34,9 milionu korun více, než bylo v plánu,“ řekla mluvčí. Celkem by ale ztráta na konci roku neměla překročit částku 79,6 milionu korun.

Krajské nemocnice ušetřily především snížením počtu lůžek. Ještě v červnu jich v celém kraji bylo přes 3150. „K datu 1. září bylo zrušeno celkem 205 lůžek v nemocnicích zřizovaných Moravskoslezským krajem,“ doplnila Vlčková. Další úspory přineslo lepší rozdělení oborů či společná koordinace při nákupu energií a léků.

Moravskoslezský kraj původně zřizoval osm nemocnic. Bílovecká nemocnice je však nyní samostatnou akciovou společností a nemocnici s poliklinikou v Novém Jičíně kraj pronajal akciové společnosti Agel.

Zbývající nemocnice chtělo hejtmanství sloučit do jedné nové příspěvkové organizace. Před časem ale tento záměr odložilo. Smyslem sloučení mělo být zefektivnění jejich hospodaření, aby nebyly ve ztrátě. Záměr však kritizovalo mnoho lidí a zvedla se proti němu velká vlna odporu. Například petici v Opavě podepsalo 24.000 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?