Moravskoslezští hasiči i záchranáři mají novou techniku

22. 1. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezští profesionální i dobrovolní hasiči a záchranáři v Ostravě od kraje převzali novou techniku za více než 330 milionů korun.


Záchranářům bude sloužit šest nových sanitek, profesionálním hasičům výšková technika v podobě šesti automobilových plošin a žebříku, který dosáhne až do výšky 55 metrů, a dobrovolným hasičům dalších 50 automobilů.

„Ta výšková technika zastarává velice rychle, to je jedna věc, na druhou stranu je podstatně dražší, takže ta obměna zase není tak častá a jednoduchá jako dejme tomu u cisteren,“ uvedl ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra.

Výškovou techniku hasiči potřebují velmi často. Jen za uplynulý rok to bylo u zhruba 1300 výjezdů především k požárům výškových obytných budov, ale třeba i při záchraně zvířat nebo kácení nebezpečných stromů a odstraňování poničených střech. „Určitě dojde k výraznému posunu, protože všechna okresní města plus Havířov budou mít tuto novou techniku. Má lepší vlastnosti, ať už co se týká obsluhy nebo nasazení. A ta starší technika se posune na ty stanice, kde ještě není,“ řekl Nytra.

Podle hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) patří moravskoslezští hasiči k nejlépe vybaveným jednotkám v republice. Loni dostali 33 automobilových stříkaček za téměř 215 milionů korun. Nákup výškové techniky byl zcela hrazen z prostředků Evropské unie - automobilové plošiny vyšly téměř na 100 milionů korun, žebřík zhruba na 22,6 milionu korun.

K vybraným jednotkám dobrovolných hasičů míří i 50 dopravních automobilů za více než 192 milionů korun. „U dobrovolných hasičů byla situace s technikou ještě horší, protože avie byly 20 až 25 let staré. Hasiči se věnovali více údržbě a opravám než zásahové činnosti, takže to jim teď uvolní ruce. Je to plně vybaveno zásahovou technikou, je tam stříkačka, hadice i dýchací technika, takže to 50 jednotek posune zase o kousek dál,“ řekl Nytra.

Záchranáři budou využívat šest nových sanitních vozů za 15,5 milionu korun. „Nová vozidla nahradí starší automobily, které na území kraje jezdí v systému rendez-vous. Takzvaný setkávací systém velmi významným způsobem zlepšuje flexibilitu zásahů, jichž záchranná služba řeší denně okolo tří set. Zajišťují dopravu lékaře a záchranáře k pacientům, kteří jsou v ohrožení života,“ uvedl náměstek ředitele Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje David Holeš. Podle něj jsou automobily plně vybaveny, je v nich navigace, medicínské vybavení a přístroje. Většinu nákladů na pořízení sanitek uhradil kraj, zbytek šel z fondu zábrany škod.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?