Moravskoslezští hygienici evidují už 38 případů spalniček

11. 4. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
V Moravskoslezském kraji stále přibývá pacientů se spalničkami. Krajští hygienici už v regionu evidují 38 případů, zatímco před týdnem bylo 17 nakažených. Nejhorší je situace v Ostravě.


Obdobně vysoký počet případů tohoto značně nakažlivého virového onemocnění hygienici v posledních letech nepamatují. V minulém týdnu už začalo povinné očkování pracovníků zdravotnických zařízení, musí ho podstoupit více než 600 lidí.

„Sedmadvacet případů onemocnění spalničkami bylo laboratorně potvrzeno, na laboratorní potvrzení 11 klinických případů se čeká,“ uvedla Šebáková. Na území Ostravy bylo zaznamenáno 32 nakažených, další tři případy jsou hlášeny z Karvinska a po jednom z okresů Nový Jičín, Frýdek-Místek a Opava.

„Jedná se o 20 dětí, které nemohly být vzhledem ke svému nízkému věku očkovány, a 18 dospělých osob, v tom šest zdravotnických pracovníků,“ uvedla hygienička.

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje již stanovila příslušná protiepidemická opatření. Platí nejen u lidí, kteří byli s nemocnými v kontaktu, ale i u personálu nemocnic, kde jsou tito pacienti hospitalizováni, řekla Šebáková.

Spalničky se šíří od nemocného člověka kapénkami. Inkubační doba, tedy doba od vniknutí původce nákazy do organismu do prvních příznaků onemocnění, je sedm až 18 dnů. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech na sliznici tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den je pak patrná sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny. Onemocnění se může komplikovat zápalem plic, zánětem středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánětem mozku.

„K ohroženým skupinám patří dětí mladší 15 měsíců věku, které vzhledem ke svému nízkému věku nemohly být očkovány, a dále osoby, které si po očkování nevytvořily dostatečnou hladinu protilátek. Do této skupiny patří zejména osoby, které v minulosti byly očkovány pouze jednou dávkou,“ podotkla Šebáková. Léčba spalniček je ze zákona povinná za hospitalizace na infekčním oddělení. Po nákaze člověk získá celoživotní imunitu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?