Motol čeká na vyjádření statika k posunu budovy, bude v pondělí

16. 8. 2012 7:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Statika budovy dětské nemocnice v pražském Motole podle ředitele fakultní nemocnice Miloslava Ludvíka zřejmě narušena zatím není. V rekonstruovaném křídle B, kde nastal od 1. srpna posun zhruba o osm centimetrů a objevila se tam spodní voda, pacienti nejsou. Z ostatních souvisejících křídel zatím není nutné pacienty evakuovat, řekl Ludvík novinářům. Stavební práce jsou pozastaveny do pondělí 20. srpna, kdy bude mít ředitel vyjádření statika.


Ludvík nepočítá s tím, že by se nemocnice evakuovala, rozhodovat se podle něj bude hlavně o tom, zda se příští týden znovu spustí stavební práce. Nepřipouští, že by nynější potíže zvýšily nemocnici výdaje nad vysoutěženou cenu.

Jednou z příčin nestability budovy by podle ředitele mohlo být jezero spodní vody v areálu. Další možnou příčinou by mohla být špatná kvalita původní stavby. Souvislost s nedalekou stavbou metra Ludvík zatím nevidí.

„V pondělí 13. srpna jsem dostal informaci, že posun už je o zhruba osm centimetrů … v tu chvíli jsem svolal krizový štáb nemocnice a shodli jsme se, že musíme rekonstrukci přerušit, abychom zjistili důvod, proč se tak děje,“ uvedl ředitel.

V křídlech A a C, která už jsou už po rekonstrukci, je nyní 212 dětí s doprovody. Proto nemocnice požádala firmu Metrostav, která provádí rekonstrukci, aby sdělila, co se vlastně děje. Situací se zabývá odborník pro monolitické betony a geolog podloží.

Krizový štáb zasedá už několikátý den, aby specifikoval dotazy pro odborníky - proč se objevila nečekaně spodní voda a proč se stavba pohnula „o nezvyklé množství centimetrů“.

Geolog a expert odebrali vzorky a provedli první výpočty. Výsledek předají nemocnici 20. srpna ráno. Ve čtvrtek má přijet z Bratislavy externí statik generálního projektanta, aby dokončil měření přímo na stavbě. I on by měl do pondělí dát nemocnici vyjádření.

„Pro nás je klíčové, aby nám bylo sděleno, nakolik je možné v rekonstrukci pokračovat bez ohrožení zbytku nemocnice. Chováme se s principem předběžné opatrnosti, protože co jsme se zatím dozvěděli, nebezpečí pro dvě zbývající křídla nehrozí,“ dodal ředitel.

Křídlo, u něhož nastal posun, je z roku 1964, budovala ho firma Armabeton za pomoci vězňů. „Nekvalita díla je velmi, velmi značná. Ty betony jsou natolik ošizeny, že tam je převaha písku a ne cementu,“ shrnul ředitel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?