Motol chystá novou metodu, kterou zvýší počty transplantací plic

3. 12. 2012 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
České centrum pro transplantaci plic ve Fakultní nemocnici Motol představí na dnešní tiskové konferenci novou metodu, prostřednictvím které chce zvýšit počty transplantovaných. Ročně dostane nové plíce asi 20 lidí, na čekací listině je jich jednou tolik. Až třetina se transplantace nedočká, protože se pro ně nepodaří najít vhodný orgán.


Zavedení nové metody do praxe plánuje Lischke na začátek roku 2013. Bude tak možné využít k transplantaci i plíce, které zatím lékaři museli odmítat. Nová metoda označovaná jako Ex vivo perfúze a rekondice plic umožní vyjmutý orgán podrobně vyšetřit a případně i vyléčit, a tedy zcela zásadně zlepšit a obnovit jeho ztracenou funkci.

Nyní je použitelná nanejvýš pětina dárcovských plic. Během cesty za dárcem se totiž funkce plic může zhoršit natolik, že nejsou použitelné. Může se tedy stát i to, že pacient už čeká na sále na transplantaci a vše se na poslední chvíli musí zastavit.

S transplantacemi plic začal v Česku v roce 1997 tehdejší přednosta kliniky profesor Pavel Pafko, který se to naučil ve Vídni. Současný přednosta profesor Robert Lischke je jeho žák a nástupce. Za 15 let provedl Motol 199 transplantací plic s výsledky plně srovnatelnými s významnými centry v USA a západní Evropě.

Cena transplantace plic se pohybuje od zhruba 740.000 korun za operaci s nejmenšími komplikacemi až po víc než milion korun za operaci s nejtěžšími komplikacemi.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?