Musílková: VZP opustilo dvakrát víc lidí než před nucenou správou

13. 1. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od VZP přešlo v posledních třech měsících loňského roku k jiným pojišťovnám téměř dvakrát víc klientů než v předchozím čtvrtletí. Opustilo ji přes 21.600 lidí. Zaregistrovalo se u ní také o polovinu méně nových pojištěnců...


PRAHA-

Novinářům to ve čtvrtek řekl mluvčí VZP Jiří Suttner. Dodal, že podle všech dostupných informací za vyšší počet odchodů může uvalení nucené správy na VZP. S odchodem pojištěnců přichází VZP o příjmy.

Ředitelka VZP Jiřina Musílková uvedla, že v době nucené správy nemusejí lidé dodržovat stanovené lhůty pro odhlašování a mohou od pojišťovny odejít hned. Dodala, že VZP opouštějí zaměstnanci velkých podniků i celé rodiny. Musílková připomněla, že pojišťovně se v předcházejícím období podařilo odchody zastavit, a dokonce jejich množství přesáhnout počtem nových klientů. V posledním čtvrtletí 2005 k VZP přešlo asi 3300 lidí, v předcházejících třech měsících jich bylo 6861.

Nucenou správu na VZP uvalil ministr zdravotnictví David Rath loni 10. listopadu. Svůj krok zdůvodnil hlavně růstem dluhu pojišťovny, který činí asi 11 miliard korun. Z něj viní ředitelku Musílkovou a její hospodaření. Musílková se rozhodla dát k 1.lednu funkci k dispozici. Příští týden by o jejím odvolání měla rozhodovat sněmovna. Poslanci mají vybírat i nového ředitele VZP.

Pojišťovna se proti nucené správě ohradila a podala proti ní ministerstvu rozklad. Byla připravena bránit se i u správního soudu. Podle Musílkové Rath dosud nestanovil rozkladovou komisi, která by námitky VZP posoudila. „Já se mohu jen domnívat, že prodlení s rozhodnutím o rozkladu je právě proto, aby přišlo poté, co tady bude nový ředitel. A ten zcela určitě ke správnímu soudu celou kauzu nedá,“ uvedla Musílková.

Téměř dvouměsíční lhůta od podání rozkladu jí připadá jako „poměrně dlouhá nečinnost“ ze strany ministerstva. Z nečinnosti a sabotování nucené správy přitom již několikrát obvinil Rath Musílkovou.

Mluvčí VZP a její ředitelka se dnes snažili vysvětlit některá ministrova tvrzení z poslední doby. Podle nich Rath neříká celou pravdu a měl by začít informovat veřejnost přesně. Musílková uvedla, že VZP by nyní kvůli ministrovi potřebovala zvláštní „úřad na uvádění na pravou míru“.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?