MZ chce zrušit od ledna platby dětí v nemocnici,dospělým dá limit

4. 7. 2013 6:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Sto korun v nemocnici zaplatí pacienti za každý den až do konce roku. Pak by měla platit novela, která platbu u dětí zruší a u ostatních je omezí na 30 dní v roce, což je maximálně 3000 korun za rok. ČTK to řekl legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek (TOP 09). Nyní ale není jisté, jak dlouho bude pracovat současná Sněmovna a zda novela získá podporu.


Podle Ústavního soudu (ÚS) musí poplatek skončit 31. prosince. Pokud se novela nestihne, pacienti nebudou v nemocnicích platit od ledna 2014 nic.

„Hospitalizační poplatek je možné do konce roku vybírat v nezměněné výši 100 korun. Do té doby dostaly vláda a Parlament čas tuto oblast upravit,“ uvedl Plíšek. Ministerstvo podle něj upraví platby v nemocnici novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění. Předlohu chce ministerstvo předložit během srpna, projednat by se měla ve zrychleném režimu, takže by se změna mohla stihnout.

„Využijeme už připraveného materiálu, kde je zrušení poplatku pro děti do 18 let, a připravíme časové omezení poplatku na určitou lhůtu, dejme tomu jednoho měsíce v kalendářním roce, a samozřejmě budeme řešit i výši poplatku,“ dodal Plíšek. S ročním limitem zhruba 2500 korun počítá budoucí ministr Martin Holcát.

Plíšek soudí, že časový limit dostatečně ochrání sociálně slabé či seniory. Otázkou podle něj je, zda je nutné doplňovat rozlišení pro jednotlivé typy péče v rámci nemocnice, například ARO, kdy je pobyt na lůžku součástí léčby, a jinde, kdy jde jen o doprovodnou hotelovou službu. „Časový limit ochrání v podstatě všechny, pokud vypustíme děti,“ shrnul.

Novelou upraví ministerstvo i sankce za nevybírání regulačních poplatků. ÚS vzal tuto pravomoc zdravotním pojišťovnám, měly by je ukládat ministerstvo zdravotnictví a další zřizovatelé nemocnic, u soukromých lékařů jejich profesní sdružení.

ÚS také zrušil nadstandardy, pro pacienty skončí možnost připlatit si na ně zhruba za dva týdny, než rozhodnutí vyjde ve Sbírce zákonů. Pak budou muset platit plnou cenu, teď platí jen rozdíl mezi cenou nadstandardu a tím, co hradí zdravotní pojišťovna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?