MZ chystá vzorovou smlouvu, zakotví spolupráci nemocnic a fakult

2. 3. 2011 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví připravuje k vydání historicky první vzorovou smlouvu, která zakotví pravidla spolupráce mezi lékařskými fakultami a fakultními nemocnicemi.


Norma jim dá vodítko pro sepsání konkrétní smlouvy, která upraví vztah obou subjektů ve vzdělávání, výzkumu, poskytování péče. Upraví pracovněprávní vztahy a například i prostorové a materiálové zabezpečení výuky.

Podle legislativního náměstka ministerstva zdravotnictví Martina Plíška je tato vzorová smlouva prvním krokem k přípravě nového zákona o univerzitních nemocnicích.

Práce na zákoně jsou součástí legislativního plánu ministerstva, věcný záměr zákona předloží ministerstvo do konce roku.

Zákon o univerzitních nemocnicích změní fakultní nemocnice na univerzitní, vliv si v nich udrží stát skrze ministerstva zdravotnictví a školství, zastoupeny v řízení budou také lékařské fakulty. Zvažuje se podíl krajů a měst na řízení.

Univerzitní nemocnice bude neziskovou organizací, právnickou osobou svého druhu, zřízenou zákonem.

Podle dřívějších plánů tehdejšího ministra Tomáše Julínka (ODS) se měly univerzitní nemocnice stát akciovými společnostmi. Kritici v tom viděli krok k privatizaci nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?