MZ nechá zkontrolovat kvůli metylalkoholu jídelny a restaurace

11. 9. 2012 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví dá zkontrolovat kvůli metylalkoholu jídelny a restaurace v celé České republice. Hygienici prověří původ alkoholu a dokumentaci o jeho nabytí, řekl ČTK mluvčí Vlastimil Sršeň. Závazné doporučení k mimořádné kontrole vyjde ještě dnes odpoledne, kontroly by mohly začít dnes.


Ministerstvo tak reaguje na rostoucí počet pacientů s otravou metylalkoholem. Zemřeli na ni tři lidé, další jsou ve vážném stavu v nemocnicích.

„Ministerstvo vyhlásí během dneška mimořádnou kontrolní akci, která bude zaměřena na kontrolu alkoholických nápojů podávaných v provozovnách společného stravování,“ uvedl mluvčí.

Ministerstvo má pravomoci ke kontrole pouze v provozovnách veřejného stravování, nemůže nařídit kontrolu alkoholu v obchodech a ve stáncích na tržištích. Tam už o víkendu začala s kontrolami Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která spadá pod ministerstvo zemědělství.

Ministerstvo zdravotnictví rozešle dnes závazné doporučení všem krajským hygienickým stanicím. „V případě, že tam bude zjištěno jakékoliv pochybení, nebo bude zaznamenána nespolupráce ze strany provozovatele, podněty budou předány policii nebo orgánům celní správy,“ uvedl Sršeň.

Pokud hygienici odhalí nesrovnalosti v dokumentaci o původu alkoholu, předají informace přímo orgánům policie nebo celní správy. Ministerstvo zdravotnictví do procesu vstupovat nebude, od hygieniků průběžné informace sbírat nebude, uvedl mluvčí. Jak dlouho kontroly potrvají a kolik provozoven hygiena zkontroluje, nelze podle něj zatím odhadnout.

První případy otrav se objevily minulý týden. Těžkou otravu osmi lidí vyšetřují kriminalisté na severu Moravy, tři lidé už zemřeli. O víkendu se další případy objevily i na jihu Moravy. Dva lidé tam bojují v nemocnici o život. Poslední případ je hlášen z Příbramska, kde oslepl 65letý muž.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?