MZ: Pokud nebudou lékaři poplatky vybírat, sníží si příjem

20. 4. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ostrá kritika odborné veřejnosti proti návrhu nově přerozdělovat poplatky ministerstvo zdravotnictví příliš nepřekvapila. „Propočtem do úhrad bude poskytovatel motivován k výběru sám o sobě, pokud nebude poplatky vybírat, bude si snižovat vlastní příjem,“ míní pro Zdraví.Euro.cz mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.


Reforma zdravotnictví má také změnit způsob rozdělování regulačních poplatků. Ty by nově měly být příjmem celého systému. Jak očekáváte, že bude systém přijat?

Obecně lze očekávat nesouhlas poskytovatelů, systémovou změnu je třeba pečlivě vysvětlit. Propočtený příjem z poplatků bude regulérně započten do úhrad, nejde tedy o snížení příjmů poskytovatelů, nicméně dojde ke spravedlivější alokaci vzhledem k tomu, že nyní poskytovatelé s vyšším počtem pojištěnců ve hmotné nouzi poplatky neplatí, tedy tito poskytovatelé jsou dnes znevýhodněni.

ANKETA Zdraví.Euro.cz - Regulační poplatky se budou podle nové reformy přerozdělovat všem. Je podle Vás taková změna nutná? Hlasujte na homepageZdraví.Euro.cz nebo ZDE.

Někteří lékaři již nyní avizovali, že nehodlají dělat nějaké výběrčí pro pojišťovny. Chcete je nějakým způsobem motivovat?

Objem vybraných prostředků se odvíjí z vykázané péče, propočtem do úhrad bude poskytovatel motivován k výběru sám o sobě, pokud nebude poplatky vybírat, bude si snižovat vlastní příjem.

Proběhlo již jednání s některými zástupci lékařů?

Jedná se o návrh, který byl připraven k jednání v rámci K9. O podobě, která vzejde z koaličních jednání, budeme následně jednat se všemi zainteresovanými skupinami.

Podobně „neoblíbený“ bude zřejmě návrh, aby praktičtí lékaři povinně sloužili na pohotovosti. Domníváte se, že ho skutečně prosadíte?

Návrh povinné účasti na systému LSPP by měl umožnit rozložení zátěže na lékaře tak, aby nebyla zatěžující ve smyslu frekvence i počtu služeb. Zda daný návrh a v jaké podobě bude realizován, dnes nelze odhadnout.

Změny čekají i zdravotní pojišťovny. Jejich managementy budou mít právní a majetkovou zodpovědnost. Můžete, prosím, konkretizovat, jak bude tento bod vypadat?

V prvním věcném návrhu je uvažováno o zdravotních pojišťovnách jako organizacích založených ze zákona v parametrech obdoby obchodních společností, tedy i odpovědnost správních orgánů by měla být odvozena od odpovědnosti správních orgánů obchodních společností.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?