MZ prý ohrožuje pacienty, dalo malé počty lékařů v nemocnicích

19. 4. 2012 12:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka ohrožuje bezpečnost pacientů, vyhláškou stanovilo nízké počty lékařů v nemocnicích. Ministerstvo podle něj vyhláškou legalizovalo personální devastaci některých nemocnic. Kubek vyzval občany, aby v zájmu vlastní bezpečnosti vyhledávali nemocnice s certifikátem Nemocnice 21. století, kterou jim uděluje komora.


„Česká lékařská komora je šokována vyhláškou, kterou navzdory našim varováním vydal ministr Leoš Heger (TOP 09), protože zejména v lůžkové péči ohrožuje bezpečnost pacientů,“ řekl Kubek. Reakci ministerstva ČTK zjišťuje.

Kubek uvedl, že podle ministerské vyhlášky by vedoucí lékaři a primáři v nemocnicích už nemuseli mít licenci komory, a tedy by nemuseli mít potřebnou praxi. Nemocnice by nemusela mít tolik lékařů, aby dodržela požadavky zákoníku práce a evropské směrnice o pracovní době.

Lékař by mohli zajišťovat péči ve službách pro 90 pacientů v akutní péči, případně pro 200 pacientů v péči následné. „ČLK varuje lékaře před tím, aby se nechali vmanipulovat do takového způsobu poskytování zdravotní péče,“ řekl Kubek.

Komora podle něj považuje za velké riziko pro pacienty, že by samostatně mohli sloužit, a to i v noci a o víkendech, lékaři bez atestace s tím, že kvalifikovaný lékař by se na požádání měl dostavit do 20 minut. „Pro vážného pacienta může za 20 minut být pozdě,“ varoval Kubek.

Bez dohledu by mohli podle ministerské vyhlášky sloužit i lékaři z příbuzných oborů. „Třeba o víkendu by akutní břišní problém měl operovat ortoped, který posledních 20 let jen rovnal kosti,“ podotkl Kubek.

ČLK proto radí pacientům, aby vyhledávali péči v nemocnicích s jejím certifikátem. Zatím ji mají pražská Nemocnice Na Homolce, nemocnice ve Frýdku-Místku a v Písku. Tato zařízení už absolvovala dobrovolné personální audity ČLK. „Pouze v těchto nemocnicích může ČLK občanům garantovat, že jsou ošetřování dostatečným množstvím patřičně kvalifikovaných lékařů,“ shrnul Kubek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?