MZ se v další fázi reformy zaměří na vzdělávání či reklamu

12. 4. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
V další fázi zdravotnické reformy se ministerstvo zdravotnictví zaměří na zákony z oblasti vzdělávání, transplantací, regulace reklamy či přeshraniční spolupráce při poskytování zdravotních služeb. ČTK to řekl legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Další postup legislativních prací ministerstvo zveřejní v dnes.


„Připravujeme novely vzdělávacích zákonů, letos pro lékaře a následně i pro nelékaře, novelu transplantačního zákona, která by mohla platit od příštího roku, a novelu zákona o ochraně veřejného zdraví z hlediska ochrany proti ostrým předmětům,“ shrnul Plíšek.

Do novely zákona o veřejném zdravotním pojištění zapracuje ministerstvo směrnice o přeshraniční péči, návrh předloží do půl roku. V zákoně o ochraně před alkoholem, tabákem a návykovými látkami chce ministerstvo zpřísnit ochranu mladistvých. Návrh dá do připomínkového řízení co nejdřív. Chystá také věcný záměr zákona o hluku.

„Teď odchází na vládu novela zákona o regulaci reklamy, platit by měla od příštího roku. Největší novinkou je to, že zástupci farmaceutických firem by směli navštěvovat lékaře jen mimo ordinační hodiny,“ řekl Plíšek.

Připomněl, že současně s přípravou nových zákonů vyhodnocuje ministerstvo dopady již přijatých reforem. Sbírá připomínky a zkušenosti z praxe při zavádění tří reformních zákonů o službách, které jsou účinné od 1. dubna. Novelu předloží ve druhé půli roku, až se Ústavní soud vyjádří ke stížnosti opozičních senátorů k zákonu o zdravotních službách. Senátoři napadli povinnost přeregistrace, zdravotní registry a výši pokut.

„Jde o zákon kodexový, v řadě případů obecný, nemůže řešit každý konkrétní případ. Ale jsme si vědomi, že k určitému zpřesnění dojde v oblasti péče o nezletilé,“ řekl Plíšek. Právě to, že lékař musí mít souhlas rodičů k léčbě, je zatím největším problémem zákona. Někteří lékaři prý odmítli dítě léčit, když neměli souhlas obou rodičů.

Ministerstvo by chtělo posílit příjmy zdravotních pojišťoven. Žádá vládu, aby vzhledem ke zvýšení DPH a přesunu úhrady očkování na zdravotní pojišťovny zvýšila platby státu za děti, důchodce a nezaměstnané. Mluví se také o zvýšení pojistného pro podnikatele, než by však ministerstvo zdravotnictví návrh spolu s ministerstvem financí předložilo, musela by existovat koaliční shoda. Nyní platí podnikatel v průměru sotva polovinu toho, co dostávají zdravotní pojišťovny od zaměstnance.

Ke zvýšení příjmů zdravotních pojišťoven řekl ČTK ekonomický náměstek ministerstva Petr Nosek, že k podpoře podnikatelů by stát měl volit jiné nástroje, než jsou úlevy na zdravotním pojištění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?