MZ zveřejní dnes analýzu o počtech sester v Česku

24. 4. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví zveřejní dnes analýzu, která měla ukázat, kolik zdravotních sester a v jakých oborech v Česku chybí. Loni v září o ni požádala tehdejšího ministra Tomáše Julínka předsedkyně České asociace sester a nynější ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Dana Jurásková, která je horkou kandidátkou na ministryni zdravotnictví v překlenovací vládě designovaného premiéra Jana Fischera...


„Ukázalo se, že sester chybí o polovinu méně než loni, trend je dobrý,“ řekl bez bližších podrobností ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Podle dřívějších informací je v Česku 97.000 zdravotních sester. Kvůli nedostatku sester musela už některá oddělení nemocnic omezit provoz.

Analýza sledovala počty sester ve vztahu k trhu práce i vzdělávání. Měla ukázat, zda je v Česku opravdu nedostatek sester, nebo jsou na „špatných“ místech, tedy zda například chybějí dětské sestry a přebývají sestry jiných odborností.

Podle Juráskové by se Česko nemuselo potýkat s nedostatkem sester, kdyby nedělaly práci i za ošetřovatelky a sanitáře. Nynější počet sester by podle ní stačil, kdyby se o pacienty v nemocnicích staral ošetřovatelský tým. V něm by vedle sestry byla odbornice na výživu, fyzioterapeut, sociální pracovnice a dostatek ošetřovatelek a sanitářů.

Sestry chybějí v celé Evropě. V Česku se prohloubil problém s náhlou změnou vzdělávání sester. Ze středních zdravotnických škol vycházejí zdravotničtí asistenti, nemohou samostatně pracovat, většina proto studuje dál nebo odejde ze zdravotnictví. Analýza měla také ukázat, proč tyto odbornice odcházejí mimo obor.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?