Na 40 lékařů nemocnice v K. Varech odmítá dále sloužit přesčasy

6. 5. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř čtyři desítky lékařů z nemocnice v Karlových Varech, jež je součástí Karlovarské krajské nemocnice (KKN), odmítají dále sloužit přesčasy. Protestují tak proti údajnému porušování zákona ze strany zaměstnavatele.


Téměř čtyři desítky lékařů z nemocnice v Karlových Varech, jež je součástí Karlovarské krajské nemocnice (KKN), odmítají dále sloužit přesčasy. Protestují tak proti údajnému porušování zákona ze strany zaměstnavatele. Lékařům se nelíbí, že musí odsloužit několikanásobně více přesčasů, než povoluje zákon. Současná situace může vést i k uzavření některých oddělení, oznámil ČTK zástupce Lékařského odborového klubu v nemocnici Peter Igaz. Vedení nemocnice chce o situaci jednat.

Vypovězení dohod o pracovní činnosti, které sloužení přesčasů upravují, se týká především odděleni interního, dětského, gynekologického, neurologického a rentgenového pracoviště. Výpovědní lhůta podaná lékaři končí 13. května, uvedl Igaz. Generální ředitel KKN Zdeněk Horák ČTK řekl, že o problémů ví, ovšem odmítl se k němu vyjádřit. Podle mluvčí krajské nemocnice Zdeňky Markové ale bude vedení nemocnice o vzniklé situaci jednat a pokusí se hledat řešení problému.

Lékařský odborový klub ve svém prohlášení uvedl, že v posledních čtyřech letech nebyly platy lékařů v Karlových Varech podstatněji valorizovány a v uvedené době kumulativně vzrostla míra inflace o 12,5 procenta. Žádají o navýšení hrubé mzdy na dotčených odděleních nemocnice o 20 procent a zvýšení odměny za službu o deset procent. „Chápeme to jako kompenzaci za pokles v reálně mzdě a za narůstající objem práce,“ uvedl Igaz.

Poznamenal, že jako jedinou možnost přimět vedení nemocnice, aby se problémem zabývalo, je striktní dodržování zákoníku práce vzhledem k přesčasům. „Proto tímto vypovídáme smlouvy o přesčasové práci, při kterých se de facto nejvýše povolená zákonná norma přesčasové práce běžně překračuje o 200 až 300 procent,“ dodal Igaz.
vlm jpt

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?