Na Emergency vás pustí ostraha

8. 3. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Vulgarismy opilců, vyvádění bezdomovců, ničení zařízení, tak to byl téměř pravidelný obrázek noční čekárny akutního příjmu Emergency Masarykovy nemocnice. Vedení Krajské zdravotní, a.s., pod kterou spadá pět nemocnic v kraji včetně Masarykovy nemocnice, řeklo a dost.


Nově nechalo uzamknout od dvaadvacáté hodiny skleněné vstupní dveře. „Otevírání dveří řídí pracovníci ostrahy nemocnice. Pacient nemusí hledat žádné dorozumívací ani signální zařízení, pouze počká na otevření dveří. Důvodem je nevpuštění návštěvníků, kteří nepřicházejí se zdravotními problémy,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

V čekárně Emergency hledali často někteří lidé pouze zázemí k občerstvení, vykonání sociálních potřeb nebo k přespání. „Pravidelně se v prostorách akutního příjmu schovávali před nočními mrazy lidé bez domova,“ dodal mluvčí, proč k bezpečnostnímu opatření došlo.

Na bezpečnostní opatření v ústecké nemocnici se oslovení Ústečané koukají rozporuplně. „Chápu to. Po dvaadvacáté hodině se nemá nikdo tady co courat. Když řeknu, že mám zdravotní potíže a ostraha mě pustí dovnitř, tak s tím problém nemám,“ řekla Dagmar Škvárová.

Martina Procházková má ovšem obavy, že v případě vyhledání Emergency, by se musela svěřovat se svými potížemi nějakému hlídači. „To mě jako nejdříve vyzpovídá bezpečnostní služba co mi je, poté mě pustí dovnitř? Mají to řešit jinak. Pakliže se pacient po příchodu hned nezaregistruje, tak poté ho vykázat z čekárny,“ míní Procházková.

Vedení nemocnice se také rozhodlo pro velký nápor pacientů na Emergency Masarykovy nemocnice posílit tým interní ambulance o tři lékaře. Jde o kvalifikované specialisty z teplické nemocnice, která rovněž spadá pod Krajskou zdravotní, a. s.. „Služby na ústeckém akutním příjmu jsou náročné, proto jsme posílili lékaře na oddělení ve službách,“ uvedl Jiří Vondra.

Zároveň s touto skutečností se objevily z Masarykovy nemocnice informace, že by mělo jít o cizince z arabských zemí. Mluvčí Krajské zdravotní to nechtěl nejdříve komentovat. „Jestli je to podstatné, tak jeden lékař je rodilý Čech. Dva lékaři jsou Arabové s odpovídající kvalifikací i dostatečnou praxí a velmi dobrou znalostí českého jazyka,“ doplnil Vondra.

Primářka Emergency Jana Bednářová reagovala nad pozastavením se původu lékařů stejně. „Lékaři budou sloužit především na interní ambulanci. Pacienti se nemusí obávat, že by se jim dostalo horší péče než od jiných lékařů,“ řekla primářka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?