Na karlovarské záchrance berou někteří až 140.000 měsíčně

25. 11. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Krajské záchranné služby v Karlovarském kraji Ivo Tukinski vyplácel některým zaměstnancům měsíční plat mezi 100.000 až 140.000 korun. K tomu ještě dostávali odměny v desítkách tisíc korun.


Podle dnešního deníku Právo to vyplývá to z výsledků kontroly hospodaření záchranné služby za rok 2008, jíž provedl krajský úřad. Kontrola zjistila řadu pochybení včetně porušování zákonů.

Ze závěrů kontrolorů je patrné, že nejméně šest zaměstnanců si za rok přišlo na více než milion korun, některým z nich se plat vyšplhal přes 1,6 milionu korun. K tomu dostávali jednorázové odměny, které ročně u některých z nich přesáhly i 100.000 korun.

Tukinski uvedl, že si jeho podřízení takové peníze zasloužili. O koho konkrétně jde, není z protokolu zřejmé. Zaměstnanci jsou tam skryti pod čísly a jejich identitu odmítl ředitel záchranné služby Právu sdělit. Potvrdil jen, že se jedná o zdravotnický personál, většinou vedoucí lékaře.

Tito lidé měli kromě hlavního pracovního poměru uzavřenou se záchrannou službou smlouvu i na vedlejší pracovní poměr. Například jeden ze zaměstnanců si za rok vydělal na vedlejší pracovní poměr uzavřený na půl úvazku více peněz než na hlavní pracovní poměr. K pohádkovým platům se lékaři dostali díky podivným přesčasům. Opakovaně v měsíci vykazovali nepřetržitě odpracované hodiny ve výši bezmála 80 hodin, tedy drželi více než třídenní služby, uvádí Právo.

To znamená, že lékař třeba přišel do práce v pondělí v 08:00 ráno a zachraňovat pacienty přestal ve čtvrtek v 15:30. Z protokolu dále vyplývá, že tři dny v kuse měl jeden z lékařů službu 17krát v roce. Kontroloři konstatovali, že tento postup je v rozporu se zákoníkem práce, který nařizuje mezi směnami minimální osmihodinový odpočinek, a to s ohledem na bezpečnost při vykonávání této odpovědné profese.

„Je to špatně, že lékaři slouží tak dlouhé šichty a jsou unaveni. Neměl jsem ale jinou možnost, protože máme nedostatek lékařů,“ řekl Tukinski.

Kontrola konstatovala i nedostatky ve veřejných zakázkách a v účetnictví. Vedení kraje v souvislosti s výsledky auditu reagovalo tím, že Tukinskému nevyplatilo odměny a nařídilo mu, aby zjednal nápravu.
Případem se zabývala i policie, spáchání trestného činu ale neshledala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?