Na krabičkách cigaret je odkaz na web o odvykání kouření

7. 9. 2016 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Na krabičkách cigaret je nyní nově odkaz na webové stránky www.koureni-zabiji.cz, které mají pomoci lidem závislým na nikotinu.


V provozu je také Národní linka pro odvykání kouření, která je na čísle 800 350 000 dostupná každý všední den od 10:00 do 18:00. Na tiskové konferenci to řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, jehož úřad internetové stránky i národní linku provozuje.

V Česku umírá na následky kouření asi 15.000 lidí ročně, další tři tisíce umírají kvůli pasivnímu kouření. Webové stránky mají poskytovat relevantní informace o možnostech odvykání kouření, nabídnout odbornou pomoc a inspirovat kuřáky příběhy lidí, kteří proces odvykání sami absolvovali.

Prostřednictvím dotazníku mohou sami návštěvníci webu posoudit, zda jsou na nikotinu závislí. „Dotazník pokrývá jednotlivé složky závislosti: nutkání kouřit, abstinenční příznaky, ztrátu kontroly, změněné vnímání času, snížený zájem o jiné aktivity a užívání přes vědomí rizika,“ uvedl v tiskové zprávě Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti.

Odkaz na stránky bude také na nových obalech na cigaretách jako součást zdravotního varování včetně obrázků. „Prodá se ročně pět milionů krabiček, na každé povinně tato stránka je. Doufám, že bude hojně navštěvovaná,“ řekl Vobořil. Distributoři budou muset dodávat cigarety pouze v nových obalech od středy 7. září, stará balení se budou moci doprodávat do 7. prosince.

Sněmovna na aktuální schůzi, která začala dnes, bude projednávat tzv. protikuřácký zákon, který předpokládá kromě úplného zákazu kouření klasických cigaret v restauracích, barech, vinárnách, kavárnách a podobných zařízeních i další restrikce pro kuřáky. Kinům, divadlům, koncertním a výstavním síním a sportovním halám odebere možnost zřizovat kuřárny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?