Na lázně si lidé asi připlatí, změní se i seznam nemocí

5. 4. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Hledání úspor v systému zdravotnictví se lázeňství nevyhne. Politici i pojišťovny se shodují, že lidé si budou muset za pobyt v lázních připlatit. Změní se také seznam nemocí, se kterými do nich budou lidé jezdit.


O tom, že by si lidé pobyt v lázeňském středisku měly částečně hradit, hovořil ministr zdravotnictví Leoš Heger již po svém nástupu do funkce. Nyní, v době hledání úspor, politici začínají vymýšlet kolik budou pacienti doplácet.

„Musíme se rozhodnout, zda se úplně zruší komplexní péče, tedy že by si pacient vždy připlácel na stravu a ubytování, nebo zda jen zpřísníme indikace, ve kterých je komplexní péče poskytovaná,“ uvedl pro LN náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

A Všeobecná zdravotní pojišťovna mu dává zapravdu. „Vyhláška, kterou se stanoví indikační seznam pro lázeňskou péči o dospělé, děti a dorost, platí od roku 1997 a bylo by třeba přehodnotit dosud platné indikace a také doplnit nové,“ nastínil pro ČTK mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod.

Lázeňství mimo zdravotní péči

Od zdravotních pojišťoven zaznívá i varianta, že by lázeňství vypadlo zcela ze zdravotnického systému. Výjimku by nově představovaly pouze případy těch pacientů, u nichž je žádoucí rychlá rekonvalescence. A to například po operaci kloubů.

Takový systém pravděpodobně mezi koaličními partnery neprojde. Více bude ale jasné až po dnešními jednání K9, tedy koaličních špiček.

Ročně pojišťovny za lázeňskou péči zaplatí zhruba 3 miliardy korun.

Loni za ně bylo v lázních necelých 100 tisíc lidí. Průměrné náklady na jednoho léčeného byly 25.657 korun. Sumu ovlivnilo zvýšení cen za ubytování, stravu a léčení.

Lázním se plány ministerstva nelíbí

Proti návrhu ministerstva se již postavily zástupci lázeňské péče. Svazu léčebných lázní vadí zejména to, že se informace o rušení lázní dozvídá z médií. Od politiků prý navíc dostává zcela opačné zprávy, které je ujišťují, že k omezení lázeňství nedojde.

„Na konci loňského a počátkem nového roku zástupci SLL na stejné téma jednali postupně se dvěma náměstky a poté i s ministrem a naše vnímání výsledku těchto jednání bylo významně odlišné od stávajícího mediálního obrazu záměrů ministerstva. Zhruba před 14 dny se navíc pan ministr sešel se zástupci lázeňských míst v parlamentu. Na této schůzce, dle přímých účastníků, prý také téměř rozptýlil jejich obavu ze zásadního omezení úhrad lázeňské péče a tím i z poklesu ekonomické výkonnosti a sociální soběstačnosti jejich regionů,“ napsal svaz v otevřeném dopise ministrovi a politikům. Vyzval také šéfa resortu k věcné diskusi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?