Na nucenou sterilizaci si už stěžuje dalších čtyřicet lidí

11. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kancelář ombudsmana eviduje 40 nových případů týkajících se údajné nucené sterilizace romských žen. Ke všem shromažďuje podklady, které předá ministerstvu zdravotnictví. První informace o nucené sterilizaci dostal ombudsman Otakar Motejl od deseti žen ze severní Moravy v září...


BRNO - O problému poté jednal s ministryní zdravotnictví Miladou Emmerovou.

Více než třetina nově zjištěných sterilizací se odehrála před rokem 1989. Již dnes je zřejmé, že šetření těchto případů se neobejde bez zhodnocení historických souvislostí, řekla zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová.

Na popud ombudsmana vznikla již před časem ústřední znalecká komise, která se bude sterilizacemi a jejich okolnostmi zabývat.

Sterilizace jsou podle Šabatové produktem předlistopadové doby. „Jsou odvinuté od praxe, která panovala v 70. a 80. letech, kdy bylo součástí v podstatě státní politiky regulovat porodnost Romů,“ vysvětlila.

Nově zjištěné případy sterilizací se netýkají pouze romských žen. Dvě ženy prohlašují, že nemají romský původ. „Máme dokonce případ, kdy mělo dojít ke sterilizace muže. Více k tomu zatím nelze říci,“ uvedla Šabatová. Doplnila, že nové případy se již netýkají pouze obyvatelek severní Moravy, ale celé ČR.

Veřejný ochránce práv Motejl konečně dostane od ministerstva zdravotnictví kompletní zdravotnickou dokumentaci k mediálně známému případu úmrtí pacienta ve Fakultní nemocnici v Plzni, jehož manželka Marie Boháčová se již sedm let neúspěšně domáhá informací o příčinách a okolnostech úmrtí svého muže.

Šabatová to sdělila s tím, že ministryně zdravotnictví Milada Emmerová to uvedla ve svém úterním dopise ombudsmanovi.

V obecné rovině ministryně slíbila urychleně připravit novelizaci zákona o péči o zdraví lidu tak, aby v něm bylo výslovně upraveno právo pozůstalých na informace o zemřelém, shromážděné v jeho zdravotnické dokumentaci.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?