Na prasečí chřipku už dva týdny v Česku nikdo nezemřel

11. 3. 2010 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Na prasečí chřipku už dva týdny v České republice nikdo nezemřel. Uvedlo to ministerstvo zdravotnictví s odvoláním na Národní referenční laboratoř pro chřipku. Evidováno je celkem 101 úmrtí na prasečí chřipku.


Zájem o očkování není vysoký, dosud se využilo přes 65.000 dávek vakcíny, celkem jich má stát odebrat 700.000. Původně objednal milion vakcín za 220 milionů korun.

Nejvíce mrtvých kvůli pandemickému viru chřipky v Česku přibývalo na přelomu roku. Vůbec nejvyšší mezitýdenní nárůst zemřelých byl na počátku prosince, a to 14. Přes deset zemřelých týdně zaznamenávali hygienici také v lednu.

Proti prasečí chřipce se nechalo za poslední týden naočkovat asi 750 lidí. Před více než dvěma týdny vláda schválila, že se vakcína proti prasečí chřipce uvolní pro všechny občany včetně dětí od tří let. Dosud se využilo zhruba 65.500 dávek, tedy asi 28 procent z 238.000 zatím dovezených vakcín.

Stát původně objednal milion vakcín za 220 milionů korun, v únoru ale s výrobcem vyjednal, že bez sankce neodebere 30 procent dávek. Celkem má tedy stát odebrat 700.000 dávek, zbývajících 462.000 dosud nedovezených čeká na převoz do Česka v Belgii.

Za poslední týden potvrdila laboratoř v ČR pět nových nákaz prasečí chřipkou. Celkem ČR eviduje 2458 laboratorně potvrzených případů infekce prasečí chřipky. Z toho 1444 potvrdila NRL, ostatní laboratoře v krajích. Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta čísla znamenají jenom špičku ledovce.

Virologicky se vyšetřují jen pacienti s komplikacemi, pandemický vir chřipky prodělalo daleko víc lidí.

Mnozí Češi se k očkování stavějí odmítavě. Odborníci, zejména virologové a vakcinologové, ho však důrazně doporučují, a to zejména lidem s chronickými nemocemi, ženám ve druhém a třetím trimestru těhotenství a pro nejmladší děti od tří let věku.

Vakcíny proti prasečí chřipce mají dvouletou trvanlivost. Očkování proti prasečí chřipce chrání pacienta nejméně rok a půl. Podle Víta bude virus prasečí chřipky cirkulovat v populaci ještě nejméně rok. Pandemický kmen bude obsahovat i vakcína proti sezonní chřipce na příští rok.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?