Na pražské Bulovce bude centrální toxikologické pracoviště

13. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda chce v nejbližší době zrekonstruovat infekční oddělení nemocnice Bulovka v Praze, aby mohlo sloužit k léčbě lidí zasažených všemi dosud známými nebezpečnými biologickými látkami a toxiny...


BRNO -

Rekonstrukce oddělení je prvním krokem k vybudování celostátního systému ochrany před nebezpečnými látkami, který by měl vzniknout do roku 2004.

„Je to technicky poměrně složitá věc (rekonstrukce oddělení), protože například velmi důležitá je filtrace vzduchu, která nesmí propustit ani ty nejmenší viry,“ řekl dnes novinářům k projektu premiér Vladimír Špidla.

Podle primářky infekční kliniky nemocnice Hany Roháčové se plánuje kompletní přestavba jednoho oddělení.

„Vzniknout by měly dvě jednotky podle stupně nebezpečí. Pro nejnebezpečnější případy by se vyhradila dvě lůžka. Ostatní případy - choroby na úrovni současného SARS, by zahrnovaly osm až deset lůžek,“ uvedla Roháčová.

Z prostředků ministerstva zdravotnictví už byla část oddělení přizpůsobena pro léčbu pacientů s podezřením na onemocnění SARS. V současné době je na Bulovce osm specializovaných lůžek; oddělení však vzniklo narychlo a bude se muset přizpůsobit přísným standardům, dodala primářka.

Pro rok 2003 vyhradilo ministerstvo financí z vládní rozpočtové rezervy na rekonstrukci infekčního oddělení 30 milionů korun, uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Mario Böhme. Kolik peněz vyhradí stát na rekonstrukci příští rok, zatím mluvčí neví.

Nejmodernější pracoviště svého druhu v Česku se pak stane hlavním pilířem celostátního systému ochrany obyvatel před nebezpečnými biologickými látkami a toxiny. Jeho konkrétní podoba není zatím známa. Již brzy na ní začnou pracovat experti.

Infekční oddělení na Bulovce je jedním ze dvou speciálních zdravotnických pracovišť v zemi, kde jsou nyní hospitalizováni lidé s podezřením na smrtelně nebezpečný druh zápalu plic - SARS. Zatímco na Bulovku míří pacienti z Čech, pro lidi z Moravy slouží infekční klinika Fakultní nemocnice Brno.

Léčba a výzkum infekčních onemocnění má na Bulovce dlouholetou tradici. V ústavu již například sídlí Národní jednotka dohledu nad tuberkulózou nebo Laboratoř pro výzkum infekčních nemocí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?