Na řadu přicházejí sestry. Zvýší se jim platy i kompetence

1. 3. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotním sestrám by se od příštího roku měly zvednout platy ve stejné míře jako lékařům. Memorandum, které s nimi hodlá ministr příští týden podepsat, jim také garantuje dlouho diskutované posílení kompetencí.


Ministr zdravotnictví Leoš Heger si příliš od vyjednávání o mzdách neoddechl. Sotva podepsal jedno memorandum, už chystá další.

S prezidentkou České asociace sester Danou Juráskovou ale o žádné konfliktní a ostré debaty nešlo. Na růstu mezd i posílení kompetencí se shodli velmi rychle.

Jurásková: očekáváme navýšení o 10 procent

Asociace s konkrétními požadavky na růst příjmů sester na jednání nepřišla. Podle její prezidentky a bývalé ministryně zdravotnictví Dany Juráskové peníze přinese až reforma a proto ví, že její požadavky jsou omezené.

„Čteme to tak, že bude-li možno navýšit platy lékařů, stejným způsobem se upraví i platy nelékařů,“ uvedla po jednání Jurásková.

Pokud tedy příští rok stoupnou platy lékařů o deset procent, očekává stejné procentní navýšení i pro sestry. A ministr ji dává za pravdu.

„My zde konstatujeme, že v roce 2012 by se již platy nelékařů měly zvyšovat úměrně tomu, jak se budou zvyšovat platy lékařů,“ potvrdil Heger. Se souběžným navyšováním souhlasí i Jurásková, jedině tak se podle ní dá zabránit „rozevírání nůžek“ mezi platy obou profesí.

Upřesnila, že po nynějším navýšení platů lékařů o 5000 až 8000 korun bude plat sestry na méně než 50 procentech platu lékaře. „V roce 2009 byl průměrný plat lékaře 46.000 korun a všeobecné sestry 26.000 korun. Navýšením tarifů se poměr rozhodil,“ doplnila.

Větší kompetence, vyšší plat

Podle Juráskové by se příjem sester mohl zvednout i díky posílení jejich kompetencí. Měly by tak více úkolů a dostaly by se do vyšší platové třídy, v níž by měly víc peněz.

Přesunem do vyšší třídy si sestra může polepšit i o tisícovku měsíčně. Nové zařazení sester záleží i na vedení nemocnic, týkat by se mohlo ještě letos stovek sester.

Navyšování v příštím roce by pak mělo být už pro všech 80.000 sester. Zaručené by je od ministra měly sestry s tarifními platy, ostatním v akciových společnostech by je podobně jako nyní lékařům měli zaručit hejtmani.

Mnohé sestry v nemocnicích podle ministra sice vykonávají odbornou práci, oficiálně jsou ale vedeny na nižší úrovni. Vyhláška, která by to napravila, je podle Hegera připravena k podpisu.

Ministr vyzve ředitele fakultních a dalších státních nemocnic, aby tento problém vyřešili. Chce se dohodnout i s hejtmany, aby se podobně postupovalo i v krajských zdravotnických zařízeních.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?