Na rakovinu plic s novou metodou

6. 10. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Plicní oddělení Nemocnice v Novém Jičíně je prvním pracovištěm svého druhu na Moravě, které při léčbě rakoviny plic využívá novou zobrazovací metodu: endobronchiální ultrasonografii, jejímž cílem je co nejvčasnější diagnostika a nejúčinnější léčba plicních nádorů.


Endobronchiální ultrasonografie slouží k ultrazvukovému zobrazení zejména lymfatických uzlin a podslizničních tumorů plic, které běžná bronchoskopie nezobrazí. Podle ředitele nemocnice Tomáše Nykla spojuje metoda dvě vyšetřovací techniky v jednom přístroji.

„Součástí vyšetření je cílený, ultrazvukem kontrolovaný, přesný odběr biologického materiálu punkční jehlou, který umožňuje cytologické a histologické vyšetření,“ vysvětlil s tím, že přesná znalost typu nádorového onemocnění je rozhodující pro stanovení léčby.

Novojičínská nemocnice věří, že právě toto vyšetření je jedna z nejperspektivnějších metod sloužících k diagnostice a určení rozsahu rakovinových nádorů v plicích. Její využití je ale i v diagnostice nenádorových onemocnění, jako jsou sarkoidosy nebo tuberkulóza.

„Jedná se o miniinvazivní metodu, která však může nahradit operační výkon. Citlivost a přesnost metody je přitom stejná, jaká je u operace,“ upozornil Nykel a dodal, že nejmodernější technologie umí zobrazit také nádory v okrajových částech plic, které běžné přístroje nezachytí.

„S bioptickými nástroji se dostaneme až do vzdálených míst a jen při malé invazivitě můžeme odebrat vzorky na histologické vyšetření. I v tomto případě platí, že se tak můžeme vyvarovat zbytečné velké operace,“ poukázal primář plicního oddělení Gustav Ondrejka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?