Na severu Moravy je větší zájem o proplacení poplatků v lékárnách

18. 3. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
V Moravskoslezském kraji požaduje proplacení poplatků za únor 45 procent pacientů ošetřených v krajských zdravotnických zařízeních. V případě lékáren je to 75 procent lidí. ČTK o tom informovala mluvčí kraje Šárka Vlčková...


Za regulační poplatky vybrané v únoru zaplatí podle ní kraj přibližně 3,2 milionu korun.

Zhruba 2,4 miliony jsou regulační poplatky, které kraj bude za občany hradit v lékárnách, asi 820.000 korun pak činí poplatky hrazené krajem u ambulancích lékařů. V nemocničních lékárnách bylo v únoru celkem vybráno na poplatcích zhruba 3,1 milionu korun, v ambulancích pak přibližně 1,8 milionu korun.

Pro rok 2009 bylo z krajského rozpočtu na úhradu poplatků vyčleněno 120 milionů korun. Kraj hradí pouze třicetikorunové poplatky, což znamená, že lidé i nadále platí 60 korun za den hospitalizace a 90 korun za ošetření na pohotovosti. Poplatky kraj hradí na základě dohody o úhradě poplatků. Pacienti uvádějí potřebné údaje na darovací listiny, které jsou pak jednou měsíčně odesílány na kraj. Na jejich základě pak krajští radní rozhodují o přeposlání peněz, které se měly vybrat na poplatcích.

Dohodu o úhradě poplatků musí podepsat pacient osobně. Výjimku mají pouze nezletilí a nesvéprávní občané, za které dohodu podepisuje zákonný zástupce. Podpis v zastoupení je možný ještě při vyzvednutí léků pro příbuzného. V případě zastupování třetí osobou je ale nutné doložit plnou moc podepsanou pacientem, který je povinen regulační poplatek uhradit.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?