Na severu Moravy poslední dva roky stoupl počet HIV pozitivních

16. 4. 2010 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
V Moravskoslezském kraji hygienici loni nově zaznamenali 16 pacientů nakažených virem HIV, což je přibližně stejný počet jako předloni, kdy jich bylo 17. V posledních dvou letech však jde o nejvyšší výskyt za posledních 21 let, kdy se HIV sleduje.


Dříve totiž hygienici evidovali přibližně dva až tři nové případy ročně, řekla ČTK krajská hygienička Helena Šebáková.

Dodala, že nejvíce postiženou věkovou skupinou jsou lidé ve věku 25 až 34 let, které představují 53,5 procenta nakažených. „Nejstarší osobě v době zjištění nákazy bylo 67 let, avšak ve své evidenci máme i tři osoby, u kterých byla HIV pozitivita zjištěna ve věku 15 až 19 let,“ podotkla Šebáková.

Podobně jako v celé ČR je mezi nakaženými 81 procent mužů a 19 procent žen. Loni byla HIV pozitivita ve více než polovině případů diagnostikována u lidí s homosexuální a bisexuální orientací.

V roce 2009 pocházelo nejvíce nakažených, celkem deset, z Ostravy. Tři pacienti jsou z Frýdecko-Místecka, dva z Karvinska a jeden z Opavska. Do konce letošního března hygienici zaznamenali čtyři nové případy. Jde o muže ve věku 26 až 41 let, přičemž tři jsou homosexuálové.

V ostravské fakultní nemocnici se před časem nově otevřela anonymní bezplatná poradna České společnosti AIDS Pomoc. Poradna funguje v rámci kliniky infekčního lékařství a po Praze je druhou v ČR.

„V rámci této poradny je zajištěno každý čtvrtek od 15:00 do 17:00 nejen poradenství, ale také anonymní testování, které je zdarma,“ uvedla Alena Zjevíková z kliniky infekčního lékařství.

V Moravskoslezském kraji bylo v letech 1988 až 2009 evidováno podle hygieniků celkem 86 případů HIV pozitivních osob, z nichž už 13 zemřelo. V Česku je zaznamenáno 1344 případů HIV, zemřelo 156 osob. Denně se nakazí ve světě asi 7000 osob a téměř 6000 osob každý den na AIDS zemře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?