Na školy by se mohly vrátit preventivní lékařské prohlídky

16. 4. 2015 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Do škol se možná vrátí preventivní lékařské prohlídky dětí. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) dnes novinářům řekl, že o tom jedná s ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD). Rodiče podle něj často nemají na preventivní prohlídky svých dětí čas.


Legislativa by se mohla změnit ještě letos, ale termín znovuzavedení prohlídek není podle Němečka zatím možné odhadnout.

„Připravujeme úpravu stávajícího zákona, aby bylo možno realizovat lékařské prohlídky mimo ordinace lékařů i mimo sociální prostředí pacientů,“ uvedl Němeček. Největším kladem je podle něj návrat plošné prevence, kterou mnozí rodiče nyní zanedbávají.

S opatřením souhlasí i Chládek. „Jsem velký sympatizant preventivních prohlídek. Obzvláště od zubařů mám informace, že se výrazně zhoršil chrup našich českých dětí,“ řekl novinářům. O opatření podle něj zástupci obou ministerstev zatím ještě diskutují, zavedení prohlídek na školách totiž obnáší řadu legislativních a organizačních problémů.

Ministerstvo školství připravuje několik preventivních programů zaměřených zejména na obezitu a užívání drog. Právě v těchto ohledech patří české děti ve statistikách k nejhorším na světě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?