Na trhu se objevily zdravotně závadné kojenecké láhve

1. 8. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdraví nebezpečné kojenecké láhve se objevily na českém trhu. Jejich savičky podle hlavního hygienika Michaela Víta obsahují chemická změkčovadla. Množství ftalátů ve výrobku asi dvěstěpadesátkrát překračuje povolenou normu...


Hrozí tak riziko, že se tyto látky budou spolu s potravou dostávat do dětského organismu. Ministerstvo zdravotnictví proto nařídilo ostravské firmě Bovid, která výrobek do Česka dováží, aby ho okamžitě stáhla z trhu.

Lidé, kteří si již výrobek koupili, ho mohou distributorovi na jeho náklady vrátit. Nebezpečný výrobek se v Česku prodával jako kojenecká sada, která se skládala z plastové kojenecké láhve s barevným potiskem, plastového krytu láhve, dudlíky z měkčeného PVC a kartáčku na čištění lahví.

Ftaláty zřejmě způsobují poruchy rozmnožovacího a hormonálního systému, poruchy ledvin a jater, kde se hromadí. Evropský parlament nakonec po osmiletém sporu s výrobci hraček schválil tento měsíc zákaz používat tato změkčovadla při výrobě těch hraček, které by si děti mohly strkat do pusy.

Deníky Bohemia

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?