Na Vysočině budou z nemocnic akciovky v létě

23. 11. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rada kraje Vysočina odložila termín zahájení činnosti nemocnic jako akciových společností z ledna příštího roku na červenec 2006. Informoval o tom včera náměstek hejtmana Miloše Vystrčila Pavel Hájek...


Jihlava -

Zastupitelstvo kraje rozhodlo o založení celkem pěti akciových společností za účelem provozování nemocnic letos 18. října. Schválilo jejich zakladatelské listiny, stanovy a orgány. Zastupitelé tak učinili, přestože to zákon zakazuje. Kraj podle náměstka spěchal s přípravami proto, aby nové společnosti fungovaly od ledna hlavně kvůli účetnictví.

Nyní může zpomalit přípravné kroky, jako je třeba jednání s asi 700 věřiteli nemocnic, zastupitelé budou mít více času k projednání dvou zásadní materiálů, týkajících se právě způsobu oddlužení nemocnic a osudu movitého majetku.

Už před 14 dny podal kraj žádost o zápis společností do obchodního rejstříku, který někteří legislativci zpochybňovali.

„Máme Pelhřimov a Havlíčkův Brod, Brno se zatím nevyjádřilo,“ řekl Hájek.

Kolegové z Brna jej ale informovali, že brněnský soud dělá obstrukce a žádosti jim už dvakrát vrátil. Pod brněnský soud spadají tři nemocnice z kraje: třebíčská, novoměstská a jihlavská.

Kromě nejednotného postupu rejstříkových soudů jsou podle náměstka Pavla Hájka hlavními důvody odložení stanoveného termínu nucená správa VZP a z toho vyplývající její nečitelná smluvní politika. Obtížně lze také předvídat přístup ministerstva zdravotnictví v rámci výběrového řízení na lůžkovou zdravotní péči u obchodních společností.

Kraj prý bude postupovat tak, aby se stoprocentní jistotou zabezpečil normální fungování zdravotní péče na Vysočině. „Termín zahájení činnosti nemocnic jako akciových společností stanovujeme na dobu, kdy předpokládáme, že si stát všechny své problémy vyřeší a situaci ve zdravotnictví na centrální úrovni stabilizuje,“ dodal Hájek.

ČTK

REAKCE ČTENÁŘŮZdraví.Euro.cz

Martin Sedláček

Tato zpráva, byť je jenom z ČTK a ne z deníku MF DNES, by si zasloužila velkou pozornost laické i odborné veřejnosti. V krátké době, po sdělení, Jihomoravského kraje, který před několika dny transformaci také zastavil, je jistým signálem, že některá zastupitelstva přeci jenom přemýšlí v kontextu se současným děním.

Samotná transformace je pouze další nesystémový krok, který neřeší vůbec nic. Samotné fungování a.s. je jistě dobře propracovanou právní formou, pro stávající stav a financování českého zdravotnictví však zcela nevhodnou a v civilizovaných zemích menšinově využívanou.

V českých podmínkách se dá provozovat pouze za podmínek razantních mzdových restrikcí a odsunem pacientů s nákladnějšími diagnozami do zbylých státních zařízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?