Na Vysočině podalo výpověď nejvíc lékařů v celé zemi

21. 12. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud se beze zbytku naplní hrozby lékařů zapojených do akce s názvem Děkujeme, odcházíme, pak se lékařské pokoje v nemocnicích na Vysočině vyprázdní vůbec nejvíce v celé zemi. Vyplývá to z údajů, které včera zveřejnily lékařské odbory.


„Nejhorší situace je zřejmě na Vysočině, kde podalo výpověď osmdesát procent lékařů,“ konstatoval včera nad aktuálními počty podepsaných výpovědí předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel.

Podle včerejších čísel lékařských odborů z Vysočiny podalo výpovědi zatím 409 lékařů; pětice krajem vlastněných nemocnic udává jako celkový stav lékařů necelých šest set padesát lidí. Tento podíl sice pravděpodobně díky započítávání částečných úvazků nedosahuje osmdesáti procentních hodnot, uváděných pražskou centrálou odborů, ale i tak by ztráta více než šesti lékařů z deseti pro nemocnice v kraji znamenala kolaps.

Další vlna v únoru?

Lékaři zdůvodňují svůj odchod dlouhodobým přehlížením jejich požadavků ze strany státu. Na Vysočině se však protestní akce týká p;;ětice nemocnic, které řídí krajské hejtmanství. „Toto číslo nebudu komentovat, dokud ho nedostanu od ředitelů nemocnic.

Přeji pánům doktorům hodně štěstí,“ uvedl stroze Běhounek.

Odchody lékařů hrozí především klíčovým oborům. „Jsou to velká oddělení jako anesteziologie, chirurgie, interny. Na těchto odděleních jsou to na Vysočině tak velká čísla, někde i sto procent, že nemocnice opravdu nebudou fungovat,“ řekla vedoucí Lékařského odborového klubu pro Vysočinu Šárka Drinková.

Zodpovědnost za to, že od března možná zkolabuje celý zdravotnický systém v kraji, necítí. „Zodpovědnost má vláda. Pokud vláda nechá umřít lidi, tak je něco špatně,“ dodala Drinková s tím, že počet výpovědí se může i nadále zvyšovat.

„Může se stát, že tato čísla ještě nejsou konečná, v únoru pojede zřejmě druhá vlna, kdy půjde o výpovědi z pracovní činnosti,“ doplnila Drinková.

Výpovědi podávají lékaři prostřednictvím odborů a do nemocnic mají tyto listiny dorazit až v příštím týdnu. Nejvyšší počet výpovědí na Vysočině zatím podali lékaři v Nemocnici Jihlava. Z celkových 157 lékařů jich akci Děkujeme, odcházíme podle odborářů podpořilo 115. „Na stole zatím nic nemáme, výpovědi očekáváme příští týden,“ řekla mluvčí nemocnice Veronika Novotná.

Naopak nejmenší počet výpovědí zatím podali lékaři v Pelhřimově. Předpoklad šedesáti výpovědí se nakonec nenaplnil, i hrozící odchod 36 lékařů z celkových 85 by se ale na provozuschopnosti nemocnice podepsal. „Nyní vlastně už jenom čekáme na to, zda se centrála našeho odborového klubu s ministerstvem dohodne.

V opačném případě by dotyčným lékařům začala prvního ledna dvouměsíční výpovědní lhůta,“ pověděl šéf pelhřimovského Lékařského odborového klubu Josef Suk.

Ředitelé: Bylo by zle

Ředitel pelhřimovské nemocnice Jan Mlčák již dříve nezastíral, že problém nelze manažerskou cestou zvládnout.
„Pro nemocnici by to zřejmě znamenalo rozklad zdravotní péče,“ konstatoval.

Druhou nejvyšší podporu v kraji má nemocnice v Novém Městě na Moravě. Tam podalo výpověď 94 lékařů z celkových 130. „Situaci začneme řešit až po Novém roce, protože teprve potom budeme znát konkrétní jména lékařů, a tedy kterých oddělení se jejich odchod dotkne a v jak velké míře. Nyní je ještě předčasné dělat závěry, jakým způsobem budeme problém řešit,“ uvedla ředitelka novoměstské nemocnice Věra Palečková.

Vedení havlíčkobrodské nemocnice chystá, a to ve spolupráci se zřizovatelem, krizový scénář. Ten vstoupí v platnost na jaře příštího roku. Jeho detaily prozatím nechce vedení nemocnice konkretizovat.

Mluvčí Petra Černo dodala, že nemocnice eviduje i žádosti lékařů o místo. „Počátkem února nastoupí první dva lékaři,“ konstatovala Černo.
Ze 135 lékařů jich však výpověď podepsalo 80.

V třebíčské nemocnici podalo výpověď 84 lékařů z celkových 140. Zde se však žádná opatření týkající se provozu nemocnice zatím nechystají.
I zde vedení čeká, až výpovědi dostane na stůl.

Lékařů jsou tisíce

Podle centrály lékařských odborů podalo výpovědi asi tři a půl tisíce z celkem šestnácti tisíc lékařů v českých nemocnicích.

Šéf odborů Martin Engel očekává, že do konce roku výpovědi přibudou, možná jich bude i víc než čtyři tisíce. Lékařské odbory by podle něj vyzvaly lékaře ke stažení výpovědí jen v případě, že by dostaly akceptovatelnou nabídku. Jaká by konkrétně měla být, nechtěl Engel upřesnit, dokud nabídka skutečně nepřijde.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?